Assalamualaikum..dan selamat datang

Thursday, January 27, 2011

terfikir

berjalan diwaktu petang-petang ni org kelantan kata boleh ralit..kebetulan masa singgah di blog kawan2 terbaca entri yang buat jadi terpikir banyak kali..misalnya apa yang telah dicatat oleh zai  dalam tulisannya aku.lim dan Islam..
Tertanya betul juga yang disuarakan oleh kawan nya..

apa sebenarnya peranan kita sebagai muslim..
pernahkah kita cuba untuk mendekati golongan bukan islam ini dengan tujuan untuk berdakwah kepada mereka
apakah kita yang muslim ini sudah menunjukkan keindahan islam melalui tingkah laku kita..
sedangkan ustaz2 sekolah kita dulu2 pernah menceritakan mengenai bagaimana Rasullulah berdakwah kepada seorang perempuan tua yahudi yang sering menyakiti baginda dengan hanya berakhlak baik terhadap yahudi tersebut..maka dengan kemuliaan peribadi Rasullulah tersebut perempuan yahudi itu memeluk Islam
Munkin kita ada kawan non muslim..
tapi hanya sekadar berkawan sahaja.




Jauhnya diri ini dari  semua itu...
jauhnya dari mengikuti keperibadian Rasullulah SAW.
emmm....

11 comments:

Cikgu Nurin said...

Mungkin kita ni tak ada keyakinan untuk berhujah kut....

Ramai kawan non-muslim...tapi tulah,tak pernah terkeluar pulak...rugikan...?

sarah-najwan said...

ada gak kwn non-muslim..tapi mmg xpernah ckp ke hape..takut sensitif ke..mana tau kan...huhu

cuma kita sbg org Islam tunjuklah ciri2 yg terbaik dari segi bekerja..jgn mcm malas..kuat ckp dr buat keje..pembohong..etc yg xelok tu..biar mereka pndang kita dgn elok..

Cik Pah said...

kawan satu kerja saya cina.. dulu perangai mmg teruk ..tapi lama lam dia dah ok..

time bulan posa..dia tak makan n minum depan saya.. time azan dia pun automatik diam.. at least dia hormat..

ainnoraini said...

kat sini ade la jugak kwn non muslim...tp tak berapa ramai...

tak pulak nak berdakwah kat dia org ni...rase mcm belum cukup ilmu la pulak...cume tunjuk tingkah laku yg terbaik dan sempurna jer...

~ yus ~ said...

nak cakap yg serupa mcm mama sarah-najwan

Suri....saya panggil Surilah ye. Selepas bertanya, barulah dapat kepastian...Saya lahir 76 juga Suri...:). Sorrylah terperasan muda...ahaks.

suri solehah said...

cikgu>>betulkan cikgu,,tp kita tunjuk sikap yang baik pun kira berdakwah gak kan :-)


sarah>>betul tu sarahkan..bak kata org prof khoo kay kim..penah kaji alquran tp sbb tgk sikap org islam dia ignore islam


cikpah>>baguskan cikpah..sbb munkin cara cikpah berhadapan ngan dia jadi dia hormat islam..


ain>>betulkan ain..kdg kita rasa masih tak cukup..tp kita tunjukkan akhlak baik pun dah kira mcm dakwah kot..2-3 hari lepas ada sorang kwn(cina)baru lg posting kt tempat saya,,dia kt knp ada org melayu bersekedudukan ngan cina(kwn dia) malu rasanya kan..


yus>>hehe tp mmg yus nampak msih muda..sy pun ingat yus lg muda..lepas bc entri yus pasal kenangan kt UK tu..masa tu sy baru bahasakan akak hehe..sbb sy tgk thn 2004 yus masih kt UK..so sy pk yus adik2 lg le hehe ..sy grad thn 1999 huhu..penya kita sebaya ye.. hehe...psst:lahir sept gak ye..sbb merajuk cam sy je :-)

~ yus ~ said...

suri,saya grad pun 1999. 2004 di UK sbb ikut suami buat phd, saya tak belajar pun, dia yg smbg belajar..

Mana ada merajuk..hihi. Saya lahir Feb, next month birthday saya ye...

Wah! Seronoknya ada orang kata saya nampak muda...hihihi(perasan betul ni)

Norhafiza said...

betul doh tu kakSuri..bukan setakat non-muslim...kwn kita yg free hair pun kita tak masuk campo..ye la kak, dh dia kata "hubby i xbising pun kenapa u nak bising pla?..u siapa?" huhu..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Akak tak sempurna lagi nak nasihatkan org. Tak tahulah, tak pernah nak cakap benda tu. Disekeliling akak adalah, cam suami adik sebelum ni dia kristian , tapi berminat nak masuk islam, this year.dia pun ada tanya banyak pasal islam ngan akak.Nak cakap pandai, tak delah, memandangkan dulu akak sekolah agama, Insyaalah boleh lah jawap pertanyaan dia tu.

suri solehah said...

yus>>oh ya ke?ingat yus masa tu study sana..tp yus nampak muda sbb badan tak naik cam saya ni..anak tiga terus naik badan,,huhu


no>>hehe..tulah no kan..takpelah..biar kita tunjuk akhlak yang baikkan..


kak ina>>hehe..bukan nak kira sempurna kak..tp ingat mengingati..akak sek agama ye.. untung k.inakan..boleh beri manfaat pd org lain espcly non muslim..sampai ada yg berminat ngan islam..sy sek keb je dulu,,skrg br cam menyesal..rasa mcm nak kenal je kan :-)

Anonymous said...

assalamualaikum, mungkin jawapannya ada disini

http://www.murabbi.net/v1/articles.php?article_id=463