Assalamualaikum..dan selamat datang

Saturday, January 15, 2011

menu semalam....

Hari khamis tu balik dari tempat kerja..sampai kat jeti..kebetulan ada nelayan baru naik dari laut..dengan hasil tangkapan ketam..fuh apa lagi..dengan kadar segeralah mintak ngan pakcik tu..ketam segar ni manis..
tapi rasa malas nak masak...kata hubby kalau dah masuk peti ais tu dah tak de makna lagi la..amik kat jeti pun hehe..so malam tadi lah baru masak...


Sebenarnya resipi ni tak tahu tajuk apa sebab tak spesifik..main letak je..ingat2 lebih kurang resipi yang tengok kat mane dah lupa..tapi yang pastinya ketam tu goreng separuh masak...pastu semua jenis bawang blend.pastu tumis...pastu semua jenis sos masuk n last sekali pecahkan sebiji telur..garam n gula jangan lupa masuk...

Walaupun tak ikut resipi yang sebenar tapi rasa boleh tahan..pada kawan2 yang nak try bolehlah..anak2 mesti suka..oraitlah untuk 'pro'hehe

8 comments:

sal said...

Assalamualaikum SURI SOLEHAH..

Wah..mengancam ketam tuh...
apatah lagi dimasak begitu..

teringat seorg makcin di sini makan ketam untuk hilangkan bisa2 sendi..makcik tu kata mujarab..

cek chun said...

bak mai sekoq. telioq dah nih

~ yus ~ said...

wah! Nampak sedap tu. Tapi saya kalau beli ketam, saya sorang saja yg makan. Anak2 tak pandai makan. Suruh mcm mana pun tak mahu cuba..huhu.

Abahnya pula, kita tak tolong keluarkan isi, tak makan juga. Al-kisah mmg tak suka makan ketam...saya saja yg suka ketam..huhu

Cik Ina minat Do do Cheng said...

sedapnya suri, dah lama akak tak makan ketam. betul tu ketam kena masak simple je cam ni, baru best.

suri solehah said...

kak sal>>eh betul ke kak sal..dapat ilmu baru ni,,tak perasan pulak selama duk makan ketam ni..terima kasih kak sal..kongsi petua..


chun>>wei owang suh amik tiket mai sini tak mo..

yus>>anak akak pun sama yus..kalau time ketam kena bapanya kupas bagi,,kalau tak tak reti..hehe cik abg yus tu saja nak bermanja tu

kak ina>>tu lah kak ina kadang tu saya rebus ketuk serai je pastu meratah..kat sini senang dpt ketam fresh..

kak aidah said...

Nengok ketam ni memang memanjang teringin tapi umah akak ni tak pernah masak lauk ketam sebab semuanya allergic, huhuhu. Tumpang tengok je le

Norhafiza said...

fuh..nampah besar ketam tu..tak kisah lah apa pun resepinya kakSuri jnj sedap hehe..tp seriusly..nampak dah terlio nih..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kita suka ketam !
tiap-tiap bulan mesti beli yang hidup di Tg Karang.


Manisnyaaa...