Assalamualaikum..dan selamat datang

Sunday, January 30, 2011

puteri ayu..yg tak berapa ayu

Dah namanya cuti..pepagi lagi berjalan kat umah kawan2...sekali ternampak puteri ayu yang sungguh ayu kat umah kak yatie..ya allah cantik sungguh saya tengok..teringin pinjam tangan orang yang pandai masak ni kan..tapi tak pe percubaan pertama..pasni nak kena try lagi n lagi..tp langkawi ni walau pekan kecik je tapi nak cari kelapa cukup susah..

yang ni saya buat guna kaler hijau je sbb takut lagi nak berkaler2 tu,,nanti pandai boleh buat cam kak yatie pulak..nampak padat je,,n kelapa tak ikut law sangat,,jd tak kemas huhu


jadinya untuk memudahkan mencuba akan datang minta kebenaran kak yatie pastekan resipi kat sini..


Bahan-bahan ( dpt 36 ketul )
  • 4 biji telor
  • 1 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil ovalette
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil b. powder
  • 1/2 cawan santan pekat (guna santan kotak)
  • perisa pandan, atau perisa kegemaran
Inti Kelapa
  • 2 cawan kelapa parut putih
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 1/2 sudu kecil garam
Cara Cara
  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.
  2. Sementara itu ayak tepung bersama baking powder. Masukan tepung berselang seli dengan santan dan pukul lagi sehingga sebati.
  3. Bahagikan beberapa bahagian sekiranya inginkan pelbagai perisa dan warna yg menarik.
INTI KELAPA -
  1. Satukan semua bahan inti dan gaul sebati.
  2. Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
  3. Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat dan tuang adunan ke dalam bekas acuan.
  4. Setelah siap, kukus selama 15 minit, guna api sederhana.

pasni nak try buat bagi cantik cam kak yatie buat tu,,,huhu..azam nih.

12 comments:

~ yus ~ said...

puteri ayu pulak....

bertambah ayu ni...:)

sarah-najwan said...

itu yg saya ckp..saay ptut berjiran nge awk..pagi ni elok sgt saya pening kepala..tgk..ada org buat puteri ayu....hehehhe

sal said...

sedap ya...suatu hari saya nak buat jugakk

Solehah said...

sedapnya gambar tu..mmg ayu la puteri tu..

cek chun said...

da, aku baru beli acuan ayu dengan apam. tak tau la beli nak mengepam nih.

jadi je puteri mu tu aku tengok. mesti along pulun nih makan.

Ati Masrif said...

agaknya dulu ada tak suri
bercita-cita nak jadi chef
tapi tak dapat izin...

macam bakat terpendam saje ^_~

ainnoraini said...

pandai n rajin suri ni..mesti encik somi sayangkannn...

nnpk ayu n sedap jer kuih tu....

nnt kalau gi langkawi boleh le singgah umah suri ye...

Cik Ina minat Do do Cheng said...

suka makan, tapi tak pandai buat.kuih ni kena pakai acuankan.

Nieza said...

suri, lawa dh la tu...saya beli acuan dh lama tapi tak buat2 lagi...nanti nk buat jugalah..:)

suri solehah said...

yus>>kemaruk yus haha,,


sarah>>dah kt kg ke??hehe sebenarnya ada sebb yg jadi kerja duk masak tu sarah..last year dlm julai baru duk sama hubby..so berkesempatan lah masak..dia kuat makan deh,tak panda pun belasah je.:-)


kak sal>>tengok yg kak yatie buat tu..teruja kak..cantik.


solehah>>tak cukup ayu nya tu dik..kena tgk yg kak yatie..fuh ayu melampau.hehe

suri solehah said...

chun>>hehe..go diego go..hehe buat la bila2 bukan ada sapa nak kacau..along tak kuat makan kueh sangat mai..adik n abah dia ok..my maid lagi ok huhu..mesti dia best i jadi org gaji dia..


ati>>masa anak dara tak penah ke dapur ati..tu yg sekarang kemaruk kut,,tp kalau org lain..seusia ni dah terer masak hehe..


ain>>hehe..en somi rimas asyik keja masak je hehe..ain..dtg le..kita boring cuti tak dak kawan ramai sngt sini..ain dtg kita mik kt epot


k.ina>>tak caya k.ina tak pandai..hehe..


nieza>>saya pun cam tu nieza,,belinya dah lama,,teruja tengok k.yatie buat canti..tu yg try gak tu...hehe,,nanti nieza buat inform kita..takut terlepas pandang..

Asue said...

kuih feberet ni..xreti nak buat..tapi tgk resepi akk cam sng je..nnt nk try la..hihi