Assalamualaikum..dan selamat datang

Sunday, January 16, 2011

muffin...

Lepas magrib tadi tiba-tiba teringat nak cuba mufin coklat yang  diambil dan disimpan resipinya dari dapur kak nor..Mula tengok resipi tu dalam gram..alamak satu hal lagi nak tukar dalam cup camana ni..belek-belek jumpalah nak tukar sukatan tu..tapi tak pastilah tepat ke idaknya..sebab bila tengok hasil cam kering sikit je..Tapi rasanya okeylah tak manis sangat..lemak2 gitu..kalau nak buat makan petang orait sangat...kat bawah nanti kita letak resipi yang kita amik dari dapur kak nor ye..  

Merekah dan kering jadi nya..nape ye..ada dak kwn2 yang biasa masak ni mintalah petua skit


Tak cukup tempat nak isi cup besar..gunakan cup yang kecil..

 
Bahan A
110ml air
1 1/2 sudubesar serbok koko
50gm gula merah 
25gm tepong jagung

Bahan B
35gm butter
35ml minyak jagung/sayuran
1 sudukecil esen vanila
65gm dark chocolate*

1 biji telor
50gm gula
75gm tepong gandum1 1/2 sudukecil baking powder**ayak sekali



Caranya...





Panaskan oven pada 180'c dan sediakan acuan muffin 6 lubang. Satukan bahan A dan panaskan diatas api perlahan hingga adunan licin, setelah itu tutupkan api (adunan akan menjadi seperti paste). Masukkan butter dan dark chocolate, kacau hingga adunan mencair dan bersatu kemudian masukkan minyak, gula, telor dan esen vanila. Gaul hingga sebati. Masukkan pula tepong dan sebatikan dengan spatula sekadar bersatu.Sudukan kedalam muffin cup dan bakar selama 20-25minit/hingga masak mengikut oven masing2. Angkat dan sejukkan diredai.


* yang ni kak nor suh potong kecil2 dulu,kita termiss yang ni jadinya ada ketulan dark coch yang tak hancur..tu yg nampak bonjol2 tu huhu

10 comments:

izahdaut said...

salam kak..wah buat muffin coklat ye..

kalau bab mafin ni saya mmg suka. kalau ikutkan muffin ni,mmg kalau bergram ni lomah sikit,hehe..tapi banyak jugak resepi yg guna cawan.tu yang suka tu.tak pernah lagi rasanya try resepi ni..

kalau muffin padat atara faktornya mungkin terlebih kacau.kalau gaul lama sangat mafin akak keras.

atau pun terlebih tepung, yg tak sesuai ngan sukatan cecair,atau faktor utama terslaah ukur..hehe..

boleh try lagi muffin coklat yang lain, ada resepi mufin coklat kak yani guna coklat masakan jugak.yg tu mmg feberet kami sekeluarga.

banyaaakkk resepi muffin coklat ni.jgn bimbang..musti jadi nanti,byk kali cuba...

pss..saya pun tak reti sangat la kak..main masak je, kadang jadi...kadang kantoii jugak...hehehee

Cik Ina minat Do do Cheng said...

memang best buat muffin sebab dia senang sangat. akak suka buat muffin pisang. suri, muffin tu pada pandangan akak cam terlebih tepung. betul ke? rajin akak tengok suri ni.

suri solehah said...

izah>>terima kasih izah,,perkongsian tu..akak hargai sangat..nanti nak kena cuba lagi ni..
rasa nak cuba mufin oren izah tu lah..mcm wangi je baunya..izah mmg muffin lover lah..thanks sis.


kak ina>>huhu kak ina ckp senang sangat..malu saya hehe..munkin betullah kak terlebih tepung sbb cam tak yakin je sukat td..
kak ina,,bukan rajin..tp kemaruk hehe..dulu tak berpeluang..

tp seronok gak kan...ada kwn2 beri pendapat..dapat baiki akan datang..

Ati Masrif said...

salam aida,

rajin betul buat pencuci mulut
alangkah bestnye ..
jika awak rijan sebelah rumah :P

K.Nor said...

suri... mcm izah cakap tu mungkin suri dah terlebih mix. muffin ni tak leh overmix/beat. jd keras. kaedah buat muffin amat mudah, gaul tu sekadar nampak sebati jer, tak perlu sampai betul2 sebati. kebanyakkan resipi muffin tak nak kita guna mixer pun, sekadar gaul dgn spatula atau dgn handwisk.sesetengah adunan muffin mmg cair teksture dia.. ikut jer sukatan yg diberitau tu. nanti bila bakar, insyaallah jadi jer.

satu lg kena kenali oven suri.. oven ni tak sama panasnya. ada sesetengah oven kuat panasnya walau dah ikut cam kehendak resipi. kita perhatikan kalau masa membakar belum cukup katakan dlm resipi perlu 20min, muffin kita dah pun berbau dan nampak cam masak, keluarkan dulu, jgn tunggu cukup 20 min. mungkin muffin tu dah masak sbb panas oven tu kuat.. jd bila diteruskan utk cukupkan 20 min tu, muffin tu dah terover bake. ni pun faktor yg buat muffin tu dry..
so kena kenali betul2 oven kita camna ya..

cuba lagi.. insyaallah berjaya gak satu masa nanti :)

pipoq said...

tul tu..kekeringan tu antara akibatnya terlebih sukatan tepung..

tapi camtu la kalo memasak, kene cuba banyak kali dulu baru leh berjaya..

nampak menyelerakan sungguh muffin tu..boleh cuba resipi tu nanti ni..

sarah-najwan said...

sodapppp...ni buat saya nk beli microwave nih..huhu

suri solehah said...

ati>>emm tu lah ati..seronokkan kalau jd jirankan..ni duk kenal kt maya je..


kak nor>>terima kasih kak nor..betullah rasanya sbb dgn anak2 sorang nak gaul yg lain pun nak juga..pastu pulak pasal bakar tu hehe mmg saya ikut je stret kak huhu..sedihkan..apa2 hal pun ni makin semangat nak masak ni hehe..terima kasih kak nor atas info kak nor,,saya hargai sangat.

pipoq>>hehe..akak kena banyak latihan lagi ni..

sarah>>hehe sarah..walaupun mufin ku kurang menarik..tapi tetap menimbulkan kesedapan..pada sarah huhu..tp rasa betul sedap tau sarah hehe

kak Erna said...

suri..akak pun pernah buat muffin..tapi kurang menjadi jugak..terima kasih..pada nor dan izah tu..dengan penerangan yang diberi pada suri.akak boleh tumpang baca sama..terima kasih jugak buat suri..

suri solehah said...

kak erna>>ya ke kak,,tapi rasanya akak mesti lbh elok dr saya..tapi itu untungnya teknologikan kak..dapat kita manafaatkan bersama..sayapun berterima kasih kat kwn2 yg memberi pandangan