Assalamualaikum..dan selamat datang

Saturday, January 29, 2011

nasi beringin @serai

Mulai semalam saya dah mula cuti sempena CNY....Nak balik kampung kebetulan hubby pulak hanya cuti mulai selasa depan je huhu..jadinya banyak masa yang ada..Kebetulan masjid kat pekan Kuah ni ada melancarkan majlis ilmu yang mana selepas ini akan diadakan setiap sabtu..jadi insya Allah..moga diri ini istiqomah dengan majlis ini...

Balik dari masjid..siap2 nak masak tapi kena jenguk kawan2 dulu :-)..dah tu cari resipi yang agak2 boleh try untuk makan tengah hari ni..so dapat resipi nasi serai @ nasi beringin dari My Resipi yang di kongsi oleh syidamustafa..terima kasih syida.

Jadi macam selalulah untuk perkongsian bersama nak pastekan kat sini..

Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 cawan beras biasa
  • 1 sudu kecil jintan kasar
  • ½ biji bawang besar (yang kuning)
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 5~6 Batang Serai
  • 1 sudu Besar marjerin
  • Air untuk menanak nasi
  • sedikit garam

Cara-cara

  1. Tumbuk bawang putih, bawang besar, halia*sy blend je..
  2. Titikkan serai
  3. Panaskan periuk dan cairkan marjerin
  4. Tumis dahulu jintan kasar
  5. Kemudian tumis bahan2 yang ditumbuk bersama-sama serai yang dititik
  6. Masukkan air dan garam dan masak nasi seperti biasa
  7. Tunggu lah nasi ni.. dan tahanlah perut bila hidu bau wangi nasi ni...ok...selamat mencuba! 
 **untuk resipi ni saya gandakan sebab kat umah ni jenis tangki besar...huhu

sbb anak2 suka caler2.saya letak warna skit cam nasi hujan panas..tp bau nasi ni mmg wangi spt empunya resipi katakan..

ramai yg kata sedap dimakan ngan opor ayam..tp sy sempat buat ayam tumis biasa je..
pada kawan2 yang belum masak n tak de idea nak masak lagi..bolehlah cuba..wangi je baunya..

10 comments:

~ yus ~ said...

Suri mmg rajin mencuba masakan ni...

Thumbs up!

sarah-najwan said...

saya patut jadi jiran awk tau..kenye sokmo la perutku..wahahahhaa...

saya xpenah masak nasi melainkan nasi putih dan nasi lemak..

mcm ni nmpk best je..satu je nk tanye..xmuak ke sb guna marjerin tu..ni saya nk try buat jugak

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Ayam biasa tu nampak sedap. Boleh je makan ngan nasi yang suri buat tu.rajinlah.

suri solehah said...

yus>>saje yus takde apa nak buat..lepas layan blog..masak je lah huhu


sarah>>hehe..jire sy pun selalu dok ata mcm2 kt saya hehe
tak muak sangat sbb skit je majerin tu..nok buat numih jah..trylah sarah..hehe

kak ina>>emm tu lah kak ina..kat umah ni jenis penyodok ...semua makan hehe..

Ati Masrif said...

mmg suri solehah ler..

kita tak pernah lagi cuba

bolehlah cuba ..bila badan
dah rasa oh skit nanti..

kak Erna said...

suri..rajin hari ni..
hari ni masak asam pedas..ikan pari..dan masak lemak cili api pucuk ubi ngan udang..ikut permintaan..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

menu kita sama tapi resepi lain..



Ayam tapi lauk lain lah... hehe..
kita masak kurma ayam aje..
Semua boleh makan...

kalau tak kena masak satu pedas;satu tak pedas..

Sari Yusa Ibrahim said...

hai, bilalah dapat mencuba masakan nasi beringin ni, asyik tak dpt sokongan jer... hohoho

Norhafiza said...

wah kakSuri..wanginye sampai kat Labuan la hehe..nampak sedap je kan kak..takyah pakai beras wangi bagai dah..masak je nasi ni..errmmm..macam terlio pun ada nih hehe..tengkiu share resepi ye kak..

suri solehah said...

ati>>hehe ala saja takde buat ape kat umah..nanti ati pulak buat ye..pastu anta kat saya sekali


kak erna>>pucuk ubi masak lemak yang tak tahan tu kak dah meleleh air liur ni..


reen>>hehe..sama pulak rasa nak makan ari ni ye..tu lah reen mmg ken masak lauk lain kat anak2..semua tak tahan pedas


sari>>cuba je sari..hubby akak jenis tak kisah..so akak cuba je lah apa yg akak jumpa kt blog hehe


no>>akak lupa ckp akak guna beras siam dr kel..cubalah no..wangi je..anak2 akak sibuk tanya mama masak apa ni wanginye..