Assalamualaikum..dan selamat datang

Friday, January 7, 2011

Pancake-tangan keras

Sebabkan hari ni cuti semangat nak cuba buat pancake ni berkobar-kobar.. sejak dari tengok pancake love kt dapur kak nor lagi..dah tu pulak kelmarin tengok lagi kat DTS..sebagai orang yang kemaruk masak kena cuba jug..So tadi pagi selepas goreng mihun..mulalah tengok resipi di dapur kak nor(mcm biasalah)



Tapi hasilnya..macam biasalah..tidak menjadi seperti yang dibuat pakar rupa parasnya...keras sangat kot tangan ni...

Bilalah nak boleh hasilkan masakan macam orang lain kan...


Tapi takpa walaupun tak menjadi mcm pakar..rasa rajin pulak nak salin resipi tu(kan apa senang kalau nak try buat lagi)..terlebih dulu kena ucap terima kasih untuk kak nor...
3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur -size A-kata kak nor
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar
secubit garam
 
pastu  cara nak buatnya....campurkan semua bahan dan gaul sebati..biarkan selama seploh minit barulah di masak...

12 comments:

~ yus ~ said...

Pancake.....cedapnya...:)

K.Nor said...

suri .. tak per, kena ada semangat rajin mencuba...jgn give up bila sekali buat tak jadi..

mungkin la kuali tu tak panas dgn betul.. k.nor kalau goreng pancake tak suka letak butter atau minyak. sbb biasanya jd kaler tak serata cam suri buat tu.. lagi satu, masak biar lama sket baru turn over. biar keluar gelembung2/lubang2 kat permukaan batter tu baru balikkan.

sarah-najwan said...

nmpk sedap..pastu mkn ngan madu atau susu pekatkan..nati nk try buatlah...hehee

kakcik said...

Sedap tu - sambil hirup kopi o panas dalam cuaca yang dingin! Oh! alangkah... :)

Cik Pah said...

kalau cik pah, beli jer tepung pancake yg dah siap tuh..

heheh.suker makan tapi malas nak bancuh bancuh tepung..

Ati Masrif said...

suri sayang...

practice make perfect ok..

jgn putus asa..dah nak jadi lah tu ^_^

gadisBunga said...

alamak pancake....lama dah tak buat. kite selalu buat masa duk umah bujang dulu, tapi skrg ni asal nak buat pancake mesti end up jadik lepang. hihihi~

suri solehah said...

yus>>rasa sedap tapi rupe hehe..


K.Nor>>terima kasih bebanyak ilmu tu k.nor hargai sangat...buah cempedak luar pagar katakan hehe

sarah>>rasa sedapkan sarah..esok cuti sarah buat pulak..

suri solehah said...

kak cik>>hehe..tiba2 rasa macam nak minum kopi cap raga..sedap kak cik


cik pah>>tu la cik pah..tepung segera tak dak stok hehe..akak pun sebenarnya pemalas gak tapi tgk org buat cantik teringin sangat

ati>>terima kasih ati..pas ni kena lagi semangat ni hehe..


gadisbunga>>hehe akak tak penah buat..1st time..baru mula belajar masak..

AIMAN said...

waaaahh sedapnye

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Akak tengok suri bertambah rajin sekarang. okey je pancake tu, tak de cacat cela pun.akak pun tak pernah cuba lagi.

Sunah Mohammad said...

waaaaa~~~~~ nampak sedap~~~ wuwuwu~ nak belajar wat gak~