Assalamualaikum..dan selamat datang

Saturday, January 22, 2011

Hujung minggu ni kan tak tahu nak buat apa..list aktiviti dipenuhkan dengan acara makan-makan dan makan..Lepas makan pagi makan pra tengah hari..pas tu lunch..pastu bahagian petang pulak..tapi itulah seharusnya rasa syukur kerana masih mampu memiliki rezeki dan nikmat tuk makan..

petang ni rasa teringin nak buat mufin pisang yang nampak kat dapur izah..sempena dengan masih ada pisang yang kawan bagi..tu yang teruja nak mencuba tu..
 Kat atas tu lah hasilnya..dont judge the book by it cover..huhu..rupa cam tu tapi rasa sedap..
satunya saya terlupa nak masukkan serbuk koko masa ayak tepung,,dah nak masak baru teringat..tu caler cam tak mesra tu...then yang selebihnya tu..diriku ini mmg 'pro' dalam masak-memasak ni tu yg rupa gitu..huhu..

p/s:tapi gagah jugak nak letak dalam blog..mana tahukan  esok2 dah pandai masak tengok balik boleh jadi terapi tuk gelak,kan..
Kat sini nak mintak kebenaran izah tuk pastekan resipinya,,yang asalnya mengikut izah diambil dari chef Hanieliza..Kalau nak tengok versi cantiknya bolehlah kedapur izahya

Bahan A (ayakkan)
1 cawan tepung gandum
 1 s/b serbuk koko
1/2 s/k soda bikarbonat
1/2 s/k baking powder
Sedikir garam

Bahan B
1/2 cawan pisang emas/berangan lecek
1/2 cawan minyak
3/4 cawan gula perang
1 biji telur [pukul sedikit ngan garfu]


Cara
1. Ayakkan bahan A dan masukkan dalam mangkuk.
2. Masukkan bahan B dan kacau rata.
3. Masukkan dalam acuan kecil atau loyang.
4. Kukuskan selama 30 minit atau sehingga masak.


yang ni side menu untuk teh petang..bukan apa pun..sebenarnya kuah laksa semalam ada lebih..sayang pulak sebab pekatkan..jadinya saya mayang bawang putih n bawang merah,,cam nak buat gulai tu..pastu tumis n masukkan rempah kari..dah tu masukkan santan n sedikit fish cake..kendian dah mengelegak campur ngan kuah laksa kedah semalam..sedap jugak.. huhu..makan ngan spageti..

17 comments:

Cikgu Nurin said...

Suri....yang resepi kedua tu...mee kari laksa ler ye..kretip kretip....kenyang dowh...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Suri... saya pernah buat muffin pisang tapi rasanya Suri punya ni 10x berseri dari saya punya.. hehehe, tapi menu laksa tu memang mengancam hati dan sanubari... aummm!

kak Erna said...

salam suri..kreatif tu..asl kuah laksa..boleh jadi kari spagheti..
samalah kiat..kalau buat apa2 ikut resepi tu..rupa tak cantik.tapi rasa...sedappkan suri..

sal said...

resepi kek muffin itu memang kreatif ..jadi resepi baru..tahniah..ada kelainan

Wan said...

sedapnya modified laksa tuh! teringin lak.. dah lama teringin nak mkn laksa utara, tp since hubby makan laksa kelate jer, tuh yg malas nak buat.. errmm haruslah try buat gak pasnih! resepi suri cam senang jer.. :)
btw salam perkenalan dr saya. thanks sudi singgah blog! :)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Rajinnya suri, akak dah lama tak buat muffin pisang. nampak sedap muffin pisang tu.mesti bau semerbak tu.

aidah said...

Suri, apa2 je yg berasaskan pisang memang sedap . Akak baru je petang tadi membuat kek pisang.

Mata Hati said...

nampak sedap jer mufin pisang tu..
tanpa serbuk koko pun dah nampak sedap mufin ni...

psst..saya suka makan kek pisang.. ala-ala mufin gak tu..ekekeke

sarah-najwan said...

bab masak ni mmg xle lwnlah awak..salute beb..

Norhafiza said...

mak ai..No terlio la yang tang kuah laksa tuh..sedapnye klo dapat sepinggan hehe..

Chef Hussin said...

Salam puan. Muffin tu nampak sedap. Rasanya pasti sedap. Saya akui rasa sesebuah muffin tidak terletak pada rupanya. Namun rupa memainkan peranan dalam menaikkan selera makan seseorang. Dalam hal ini, puan telah berjaya menyediakan muffin yg mana rupanya juga nampak menarik. Don worry puan. Masakan ni ibarat eksperimen. Tak jadi kali pertama...kita cuba kali kedua. Tak gitu puan

suri solehah said...

cikgu>>huhu kan kreatif..sayang negok kuah asal pekat lagi..tp sedap gak hehe,,thnks sudi dtg


sari>>haha..tang 10X tu yang best dengar tu..anyway thank sari..


kak erna>>hehe camtulah kak..tapi sja jenis seronok masak..tak cantikpun janji sedapkan kak..


kak sal>>hehe saje je kak sal..

suri solehah said...

wan>>resipi cr org 'rajin'wan..hubby org kel ke?nnti cubalah buat hehe


kak ina>>belajar buat kak..tp mmg bau semerbak..campur ngan serbuk choc lagikan..

k.aidah>>tu lah kak..suami suka asas2 pisang ni..espc cekodok.


mata hati>>memang sedapkan..kalau duk dekat akak leh bg sepiringkan

suri solehah said...

sarah>>bangganya sarah kena pong ke sarah ni hehe..tak pandai pun saje meriah majlis..hehe


no>>sedap tu laksa kari no..try buat..tp tak yah letak belacan tu..


chef>>malunya chef tgk..tp betulkan chef..rupapun jadi faktor,,tambah nak present dlm gambar huhu..anyway thanks chef..sudi datang n bagi pendapat..

~ yus ~ said...

Wah! yang gambar ke dua tu buat saya terliur..hehe

♥ manje ♥ said...

Salam

kita suka mkn laksa..
tapi sekarang terpaksa pantang
sebab dilanda gastrik yang teruk...
lepas dah ok nanti nak makan puas2 ~

Cik Pah said...

bak kata chef hussin kat atas.. masak ni ibarat experiment..tapi kan kak..sya masak banyak kali rase tetap lain..tuh yg fedup nak masak tuh