Assalamualaikum..dan selamat datang

Monday, January 31, 2011

island hoping n asam pedas

Hari ni tak sempat nak berjalan2 ketempat kwan2.
Bukan apa,semalam adik dari Perlis datang bercuti
Jadi hari ni dia mintak nak pergi Island hoping..
Walaupun dah agak cemuh naik bot..terpaksa juga lah..kesian kat dia
Dari pukul 9.30 pagi kami keluar..sampai rumah semula dalam pukul 3.30petang
Penat badan..
Tapi semalam teringat K.Nor secubit garam masak asam pedas ayam..rasa teringin sangat
bukan apa..selama ni duk makan asam pedas ikan je..tak sangka ayampun boleh di masak asam pedas..
kata orang kelantan..darat sungguh,,itupun tak tahu huhu
jadi balik dari hoping terus masak..
perut lapar..rasa sedap sangat asam pedas tu,,,terima kasih kak nor kongsi resipi n saya nak mintak letak sini pulak..

Walaupun gambonya tak ceria..tapi rasanya sedap..

Bahan2nya:-
bahan kisar *
* 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
* 1 labu bawang besar
* 4 bawang putih
* 2 inci halia
6-8 ketul ayam - di bersihkan
segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawam air
1 sudu besar halba ~ k.nor letak 1 sudu kecil
1 sudu besar lada hitam- ditumbuk halus
1 batang serai - diketuk
daun kesum - ikut suka banyaknya
1 biji tomato - di belah empat
1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-caranya:-
1. panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
2. masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
3. masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula, garam dan bahan perasa secukup rasa
* masam dan pekat atau cair kuahnyer ikut selera masing2*
siap untuk di hidang dan dimakan

Sebab tak penah buat..hubby ku tak makan pulak..seb bak Along suka,,taklah rasa terkilan sangat

15 comments:

NICK IRFAN said...

nmpk mcm sedap jer...

Sunah Mohammad said...

singgah malam2 nak makan asam pedas....:D

Nieza said...

uishhh ceria dah la tu..sedapnya kalau dapat hirup tu kak...hehe byk ke shopping tu..hehe

adda said...

sedapnye asam pedas. dh lama tak pekena. huhu

♥ manje ♥ said...

salam

kita pon tak pernah gak buat asam pedas guna ayam... selalunya ikan je kan... boleh cuba ar nati,,, :) ~

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Keluarga diutamakan..betul tak ?


Orang Melaka memang biasa masak asam ayam Suri..

suri solehah said...

nick>>memang sedap nick pada sapa yang mengemari asam pedas.. :-)


sunah>>lewat sangat dah sis dah abis hehe..


nieza>>memang sedapkan nieza.anak akak yg sulung tu betul siap hirup lagi,,.shoping choc je hehe

suri solehah said...

adda>>hehe..akakpun dah lama tak masak asam pedas..tp asam pedas ayam ni 1st time..resipi tu yg sedap tu..


manje>>samalah kita manje..akakpun 1st time.


reen>>tu lah,,dah dia nk jalan2..oo maksudnya ni resipi orang melaka lah ye,,saya mmg tak penah dengar..tp sekali cuba cam sedap pulak..selalunya buat ikan keli je

Mak Su said...

fewwiitt! sedapnyer

sy baru terfkr menu ni, tapppiii tak pa lah, saya postpone dulu, kiv

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Akak tak pernah lagi buat asam tumis ayam, selalu gak dengar orang masak.belum cuba lagi.

ahsfantasy24 said...

menu yg mnyelerakan..
terlir da sis..hehe

Hanis Azla said...

cicah dengan roti pun sedap asam pedas ayam tu..

tasekM said...

salam ziarah.

lama dah tak buat asam pedas ayam nih. kat melaka nih selain ikan org layan asam pedas tulang..



.

Ada Dalina said...

a'a...sy pon x penah mkn asam pedas ayam ni...hehehhe....

suri solehah said...

Maksu>>patut layan gak menu ni..terutama kalau beli ayam dah 2-3 hari..masak ni tak bau sangat hehe


kak ina>>pada suri sedaplah kak..satunya sebab tak bau ayam sangat..hehe


ahfantasy24>>hem pada akak pun sedap..ada masa cubalah hehe


hanis>>oh ye..satu lagi ilmu baru akak dapat..buat len kali nak cuba..selalu cicah gulai je kan


tasekM>>akak baru jumpa resipi..tu yang cuba tu..


ada>>samalah kita ada..banyak lagi ilmu masak yang tak tahu kan