Assalamualaikum..dan selamat datang

Sunday, January 30, 2011

"Adik tak pandai..."

Hari ni cuti..maka aku punya masa untuk hantar dan amik anak dari sekolah(tadika)
Kemain seronok lagi diaorang aku dapat jemput mereka..
selalunya pengasuh diaorang je yang amik.

masa balik tadi..sempatlah borak-borak ngan cikgu anak-anakku
tanya pasal perkembangan mereka...
bukan apa Along n Adam sebenarnya sangat berbeza
Along seusia 4 tahun dah boleh membaca
masalah adam pulak,sampai sekarang masih belum kenal betul ngan A,B,C


Bila borak ngan cikgu hari ni baru aku tahu
Adam takut bila cikgu suruh buat kerja..kalau dipaksa dia akan menangis
Mak aih..cam gitu rupanya anak ku ini..
patutlah selama ini tiap pagi dia akan sakit perut..
kadang dari malam lagi lagi  dia cakap
"adik takleh pegi sekolah esok,adik sakit perut.."
rupanya dia takut yang dia tak pandai nak buat apa yg cikgu suruh

Aku jadi bimbang,,dengan perkembangannya
masalah dia..dari kecil dia dah disetkan pikiran dia oleh Along
Tiap kali nak buat apa-apa.along nya mesti cakap
jangan dik..adik tak pandai

Then,sampai saat ini dia pegang benda tu
Adik tak pandai..
Macamana nak atasi masalah cam ni

Boleh pening pikirkannya...

18 comments:

Ati Masrif said...

suri,

nampak macam masalah biasa je
tapi kalau di biarkan ..sgt bahaya

kita pun tak reti sgt ..
maybe suri boleh cuba ..
slow talk dgn dia ke..
dari hati ke hati ..mungkin
cakap psl benda yg dia suka dulu
then ubah ke tajuk itu..

Kak Rosaliza said...

Assalam suri..anak2 ni berbeza dari segi fikirannya..ada yg cerdik n yg kurang sikit..mcm akk ni ank ramai....mcm2 ada. Harap2 adik lps ni berkeyakinan sikit , jgn cepat mengalah

ainnoraini said...

budak2 mmg mcm tu...kadang2 dia rase lebih selamat bile ckp mcm tu...nnt tak de kite mrh kat dia...same la mcm anak saye no2 tu lambat sikit membaca nk bandingkan dgn kakaknye...

cube pujuk dia n ajarkan dgn pelan2 pastu puji2 dia sikit...
ckp dgn dia "siapa kate adik tak pandai" ok jer ibu tengok boleh jer bace sikit2...cikgu pun ckp dgn ibu adik mcm tu... pandai jer...

dulu2 mcm tu la saye ckp kat anak saye tu...lame2 ok

ape2 yg dia buat kite ckp jer dia pandai dan berani...mesti dia bangga punye la...kite puji kat dia..

kak Erna said...

Assalam suri..suri kena dekati balik adik..dan selalau jugak puij..apa saja yang dia buat..bagi tau..adik pandai..
mintak along juga buat perkara yang sama..
selalu la cakap..adik pandai..adik boleh..

kakngah said...

kakngah pn hadapi masalah yg sama ngn adeeb. manjang tak tau jek.. risau gak. sebab kbnykn rakan sebaya dia dh lancar membaca..

~ yus ~ said...

Setuju dengan kak erna. Suri kena mainkan peranan. Walau apa pun yg dia buat, salah sikit pun, ucap tahniah pada dia. Nanti lama2 keyakinannya akan bertambah. Kena pesan pada Along juga, jgn suka cakap dia tak pandai, mungkin sebut lain sikit, adik pandai, tapi masih perlu di perbaiki. Kalau hari2 buat, mesti lebih baik.

Suri seorang guru, rasanya lebih tahu kan. Yus sendiri melihat anak2 yus semua berbeza-beza. Memang kita sebagai ibu yang kena main peranan yang lebih untuk perkembangan mereka kan.

Umie said...

erm, akak nak tau tak sebenarnya dekat kulit baby / budak kecik nie ada 1 hormon yg mana kalau ibu dia tak bersentuhan kulit dgn anak dia tu utk satu2 jangkamasa akan menyebabkan hormon tu mati.. Hormon tu kalau diaktifkan (dgn cara selalu usap2 anak le kan) akan membuatkan anak kita lebih mampu bersosial,yakin diri..etc.. so, memalam akak bole la usap2 anak akak sambil bagi moral support kat dia.. in fact masa dia tido tu pun akak bole bisik2 kat telinga dia supaya lebih yakin diri.. insyaAllah akan dpt membantu..;-)

suri solehah said...

kepada kawan2 walaupun hanya di maya..namun kesudian berkongsi pendapat sangat-sangat saya hargai..sungguh saya tak banyak pengalaman..moga kawan2 mendapat balasan kebaikan yang setimpal dariNya..

suri solehah said...

ati>>terima kasih ati sudi kongsi pendapat..nak kena praktikkan tu..saya hargai sangat..


kak rosa>>harap-harap macam tu lah kak..maknya ni kadang pening tak reti nak pk benda tu..terima kasih kak...


ain>>terima kasih ain..munkin saya agak mengabaikan anak2,,biar je diaorang selesaikan kerja sendiri..n jarang bagi pujian..nak kena praktiskan cadangan ain tu..thanks ain..sudi beri pendapat..


kak erna>>munkin saya terlepas pandang bab tu..dulu saya besarkan anak2 sendiri..jauh dari suami..munkin jadi saya agak straight ngan anak2..terimakasih kak sudi bagi pandangan..

suri solehah said...

kak ngah>>betulkan kak ngah,,,jadi ibu ni banyak risaunya..tambahan baru merasa pengalaman anak ke sekolah..hehe..nanti kita try sama2 praktiskan apa yang kawan2 bagi cadangan..


yus>>betullah yus..bab main peranan lebih tu saya gagallah selama ini...sian anak2 sayakan...banyaknya ilmu keibuabapaan yang masih belum dipraktikkkan..terima kasih yus..sudi beri pandangan..
p/s:yus..terlebih risau anak org lupa anak sendiri huhu


umie>>banyak betul yang akak tak tahu..terimakasih umie atas perkongsian umie tu..akak hargai sangat..lepas ni nak kena lebih sensitif dgn perkembangan anak2.thanks umie

My Special Mall said...

lain anak lain caranya, berikan mrk berpeluang utk explore potensi diri, kita jgn risau sgt :)

sal said...

anak2 berbeza2..

ada kelebihan masing2 begitupun kekurangannya..

kadang2 kita sebgai ibu menang pening..bersabarlah yeee..

anak2 kita masa kecik pun camtu gak..dah besar pun ada kelaku sendri..
kita berdoalah agar dipermudahkn urusan mengajar mrk..then mrk jdi anak yg baik dan terang hati..ameen.

aidah said...

Salam Suri,
lain anak lain potensinya. Kalau dah semuanya pandai takde lah cabaran dalam hidup ni. Anak akak 3 org, yg no.1 dan no.2 tu takde masalah sangat, tapi yg kecik tu memang serba serbi slow, tapi alhamdulillah sekarang ni dia dah Ok dah. masa di darjah 1 dulu pun dia susah nak bergaul sampai risau suami akak dibuatnya. Tapi sekarang dah OK dah

Norhafiza said...

ya betul tu kakSuri apa yang kawan2 kita bagitau tu..anak No nak no4 ni lebih kurang macam tu gak serba tak tahu pada minggu pertama..skang dh alhamdulillah..yg penting kita berlembut dengan mereka..biar dia rasa kita sayangkannya.

qemaishak said...

gitu la kan kak,lain anak lain peragainyanya..
seb baik akak dah tahu puncanya, insyaAllah adik akan tahu berdikari satu hari nanti

Harap akak dapat bantu adik hadapi masalahnya..

sarah-najwan said...

anak saya yg pertama dan kedua beza setahun je..jadi dorang ni sgt rapat dan sgt aktif..masa hantar kat tadika dulu..satu benda xblaja sb cikgu xle kontrol..bila nk naik djh satu..saya pulun ajar 3M supaya bole baca..nasib baik ok..

beza ngan najwan yg no3 tu..skrg pra skol..5 thun da pandai baca dan tulis..

itulah setiap anak mmmg beza..cuma dorang ada potensi sb bukn jenis lembam..cuma kita kene salu motivasi..biar dia jgn fikir xboleh..kene salu cakap n bgtau..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Setiap anak berbeza, cam nak akak yang lelaki tu kurang pandai sikit, tapi bab kemahiran pandailah. biasalah manusia ada kelebihan dan kekurangan .

mama maman said...

kekadang kerenah anak luar jangkaan kita... anak saya pun kadang buat perangai... susah nak faham tp kekadang sy slow talk.. dia seakan faham la... hope dia faham.... dugaan seorg ibu.... chayok ya...