Assalamualaikum..dan selamat datang

Tuesday, January 11, 2011

anak-anak

Cerita pasal anak memang tak habis..macam juga pasal anakanda ku yang bertiga tu..Along n Adam jenis yang tak boleh kongsi barang..sebut kata kalau Along beli dia tak mahu bagi Adam main..gitu juga kalau Adam beli..tak nak dia bagi Along main..kadang-kadang tension gak..bukan apa,dia orang ni kalau nak beli barang,suka beli benda yang sama..terutamanya set mainan..dah beli satu patutnta yang adik beli benda lain pula..ni tak  pegi beli yang sama juga..dah jadi dua set..dah lah tu..tiap kali pegi kedai mesti nak beli batrang-barang diaorang,,,kalau mak dia ni bisnes takpa la..ni cukup makan je...

Ni antara benda yang diaorang tak mahu kongsi..tiga orang tiga set..dah lah tu..boleh di katakan hari2 beli benda ni..aduh..tak kira lagi dengan kinder joy tu..Kalau maianan pulak,, macam tak boleh kalau tak beli..paling takpun mesti mintak nak beli kad kamen riderlah..bidamanlah..sampai kita sendiripun tak tahu apa saja yang iklan di tv mesti diaorang mahu


Kadangkan cakap ngan diaorang..mama dulu belanja 50sen je sehari..Macam mana ye nak kekang sifat nak macam2 anak-anak ni???

17 comments:

kakcik said...

Anak2 sekarang tidak merasa apa yang pernah kita rasa. Dulu, kakcik cuma berbelanja 50 sen - anak kakcik sekarang antara RM3 - RM5 sehari! Kalau bagi 50 sen, apalah yang boleh dibeli, kan?

Cik Pah said...

vitagen satu set rm 3.80 ..kalau 3 st rm 12.00 ..perhhhh.. parah kene beli hari hari camni..

kak Erna said...

salam suri..memang susah..
akak dulu..kalau pi..akak je yang masuk kedai..ayah ngan anak2 dok dalam kete..atau bwak pi tempat lain..

NisaUsoff said...

jgn di ikut kan sangat kak... nnt lajak... emm tp tah la...nisa takde anak lagi hehe

cek chun said...

dulu mu tak banjer i baitagen pon :((

sal said...

huhu..anak2 tak sama dengan kita dulu..pendai2lah si mama menguruSnya

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Kalau bab vitagen tu tak pelah, kalau barang mainan, kena bertegas sikit suri. Lagi satu ko biasakan dia beli buku, jadi dia tak delah minta barang mainan.

Ati Masrif said...

parah juga kalau nak beli vitagen sampai 3 set

apakata aida buat berkeras pula ..rasanya lama2 pasti depa tu boleh nak share kan

♥ manje ♥ said...

salam ziarah

dulu lain sekarang lain
5o sen sekarang memang
tak boleh beli apa sangat...

tapi kalau kena beli
sampai 3 set vitagen tu
mmg parah... hehe

susah nak ajar anak2 sekarang
berjimat sebab tak sampai hati
nak larang dorang beli kan...

Norhafiza said...

betul tu kak..susah nak sekat minat dorang nih..bagi No..No akan beli mengikut keperluan..macam yg besar 2org nih boleh faham tp yang kecik2 kena pakai akal sket..No selalu kata "mama tak bawa duit banyak nih,,jd abgYin ngan adik jangan macam2 ye..klo tak mama tak bawa dah.." alhamdulillah kak..bila dorg rambang mata No ulang lagi ayat2 tu..dan kita kena tegas!..klo tak lari bujet hehe..

~ yus ~ said...

hehe..anak2 saya dulu pun macam tu. Vitagen tu favorite diorang jua. Semua nak sorang satu set tu. Lama2 saya kata kat mereka, kalau tak nak share, terus tak dapat langsung. Memang saya buat betul. Buat derkk je walaupun mereka memujuk.

Sekarang dah pandai kongsi. Abangnya yang selalu pujuk, dia kata share ajelah, nanti tak dapat langsung.

Selamat...

suri solehah said...

kak cik>>betulkan kak cik..hehe

cik pah>>rasanya RM4 lebih dah la ni kot hehe mmg boleh kata hari2..


kak erna>>hehe kena buat gitu gak kot..kalau tak kasi tu boleh nangis meraung tu..


nisa>>tu lah pasal nisa..masalah asal dari bapa diaorg tu suka ikut anak2

suri solehah said...

chun>>ai book tiket awal,weken mai I amik kat epot.lebih dari wetagen i belanja.

kak sal>>tu lah..mak pun ada ckp budak2 skrg tak sama ngan dulu.

kak ina>>tulkan kena buat gitu gak lah rasanya..

ati>>depa boleh melalak gegarkan pasaraya tu huhu

suri solehah said...

manja>>betulkan susah sbb diarang tak heran kita marah pun


no>>hehe..tul kan no.

yus>>tu lah yus sementara nak tunggu besar hehe..

sarah-najwan said...

samalah kita..mkn sokmo jenis2 vitagen tu tapi gak..tak puas2..

pastu jenis mcm ni..bila da ada..asik minum tanpa henti..jika kita gak..minum la satu2..tghari satu..ptg satu..mlm satu..ni tak..5 tu sekali harung telan..

jika kita dulu..xde nk rasa seme tu..mkn nasi je tau nyer..hahaha

suri solehah said...

sarah>>haha...betul tu kadang tu diaorg makan sapa jeluak tu..emm tak tahu lah..

My Life My World said...

Kita kena tegas Suri ... tegas bukan sebab tak sayang. Tapi dalam kata lain nak mengajar anak anak kecil ini. Let say ... ermmm "mak akan beli barang as reward kalau korang behave" Kalau tidak tak akan dapat apa-apa pun dari mak. Lagi satu, kita kena hati kering gak, jangan mudah lemah bila tengok anak start nak merajuk ker, menangis ker.