nape sarapan pagi ni pelik pulak..
kalau buat makan petang ok lagi katanya
hehe..tapi dalam duk pelik tu
dia makan bertambah lah juga..
ye lah sekali pikir saya pun rasa tak sesuai
bukan apa..biasa makanan berkuah ni
jarang buat sarapan kat umah kami..
tapi yelah mood cuti..n dah teringin
Nilah yang jadi tak biasa tu..mee sizling..biasa masak goreng2 ke..nasi lemak ke..tapi hari ni berkuah..hehe..sebenarnyapun percubaan pertama ni.. |
Sizling ni amik kat blog sifu masakanlah..sapa lagi kalau bukan kak nor secubit garam...
jadinya..untuk rujukan akan datang(cadang nak buat lagi ni..sedap) saya letak kat sini..mintak izin ye kak nor.
Bahan:
2-3 sanggul (gulung) yee mee ~ k.nor guna mee segera cintan**
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
1 sudu besar cili mesin ~ yg ni K.Nor sj tambah, biasa la anak tekak melayu :)
3 biji cili kering- potong 2
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 in halia- hiris nipis
Serbuk lada hitam
garam- secukup rasa
Beberapa titik Minyak bijan**
1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
sedikit minyak utk menumis
Cara2:
Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
Masukkan 2 cawan air.
Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
**saya tak dak mee sangul gak..saya guna mee kuning
minyak bijan pun tak buh..takde..
Walaupun buat untuk sarapan...pada saya boleh jalan je..
masa mengandung yang ketiga..sizling yang paling menyelerakan
nasib baik masa tu giant dekat..boleh ulang food court Giant
14 comments:
as salam suri..mee jenis berkuah ni..kegemaran anak akak ni..kalau tengok yang berkuah kicap ni..laju je makan nya..
insyaallah..dah cari bahan2 nanti boleh cuba pulak..
perghhh!! terliur sy tgk sedapnyer
sedapnya kak...saya suka nanti nk buat jugalah...hehe
Salam suri,
akak memang minat ngan sizzling mee macam ni, mesti sedap kan
Amboi suri jadi lapar pulak nampak mee sizzling ko tu. Kalau akak cam ni terus bawak makan tengahari.kenyang ni, tak payah nak masak lagi.
terliur saya tgk sizzling akak nie..last yr masa kat Mesia saya cari gak yee mee nak bwk dtg sini tp x jumpa..nasib baik akak tulis kat respi tu bole guna maggi gak..erm, bole la saya try resepi akak nie nnt..hehe
mak ai...jam dh 12malam, buka2 nengok ada mi sizzling la plaaaaaak!...terlio weeeey huhu...
No selalu gak wat mi basah time bekpes tp Abang bedal gak hihi..
1st time dgr nama mee ni
1st time jugak tgk ruap mee ni..
pedas tak? nampak berasaskan kicap jer
kak erna>>hehe..sama ngan anak saya kak,,nanti akak masak hantar sini skit..kegemaran saya ni huhu..
nick>>memang sedap nick..kalau terliur ni takpa..kat food court tesco n giant..mesti ada ni...tak kempunan hehe
nieza>>sama ngan akak lah nieza..sizling mee mmg berhanti..tambah kalau yee mee ada ..aduh..
k.aidah>>sedapkak hehe..puji tu..tp betul..sy pun suka sizling.
kak ina>>hehe..suri semalampun lunch dah time minum petang..tp kat umah ni mmg jenis kuat makan..sz triple xl hehe,,
umie>>ala sian umie..nanti boleh buat ngan megi tu..sian org jauh ni..
no>>hehe..hubby akak ckp camtu..tapi makan bertambah hehe.
MH>>taklah pedas sgt.tp ada letak cili giling gak..biasanya kalau nak pedas skit..kita makan ngan cili jeruk potong..sedap MH
memang best !kalau ada cili jeruk lagi...hmmmmmmm yummy !
Kita baru makan semalam tau..!
tapi sizzling noodle.. lebih kurang Suri punya lah..
Makan di Tesco kat rumah emak aje petang semalam dan bukan saya buat..hehehe...
Adduhhh...Suri fav akak ni.....kena guna hot plate tak? boelh guna kuali biasa?
reen>>fuh sebut cili jeruk tu yang tak tahan tu,,saya pun suka..tapi nak buat sendiri tak reti
cikgu>>saya guna kuali biasa je hehe..sbb guna mee sy celur skjp ngan air panas..pastu siram kuah kat dlm pinggan..tak masukkan dalam kualipun mee tu.
Post a Comment