Assalamualaikum..dan selamat datang

Saturday, February 19, 2011

mufin

baru balik dari kerja..tengok lappy dah on..terus ngadap blog dulu
nak cerita petang semalam buat mufin ni..tengok kat dapur izah
nampak cantik je izah buat...sebenarnya mufin dia semua cantik2..
sesuai sekali ngan title izah muffin lover..

Seperti biasa..sbb baru belajarkan mesti kena amik resipi kat tempat2 kawan2 yang sudi berkongsi
menurut izah resipi asalnya kek..tapi dah letak dalam mufin cup dia panggil muffin..
saya ni ikut je lah..walaupun cup cantik2 takdek..guna je mana yg ada..

Buah prune takde..jadi ganti dgn kismis..tapi nape tah..semua pakat p duduk tepi hehe

yg ni pun sama pakat duk tepi buahnya
Izah akak mintak izin ye nak paste kat sini..harap izah tak kisah...terima kasih izah..
bahannya:
100 gm mentega
200 gram susu pekat manis
2 biji telur
150 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
buah prune secukupnya

Caranya:
1. Pukul mentega bersama susu pekat manis sehingga kembang dan ringan.
2. Dalam mangkuk yang lain pukul telur sehingga kembang dan ringan dan kemudian tuang ke dalam adunan mentega dan susu tadi. Kacau sebati.
3. Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan soda ke dalam adunan tadi.
4. Ceduk adunan ke dalam mangkuk kertas.
5. Tabur kepingan prune yang dipotong kecil.
6. Kukus di atas dapur dengan api sederhana sehingga masak.

pada kawan2 yang nak tengok versi cantik boleh ke dapur izah..
itu cerita petang semalam..
cerita hari ni..sebenarnya..tadi dah makan kat tempat kerja..
untuk makan tengah hari hari ni dibawa ke petang,,
sbb masih belum masak..
balik tadi mengadap benda ni terus huhu..
teruknya sayakan....
nak kena kedapurlah..bye..assalamualaikum


33 comments:

izahdaut said...

Mekasih sudi try.. Heheh.. Ha ah dia nak duduk kat tepi ek.. Asalkan sedap ok je masuk ngap kan.. Ok tak rasa dia? Gebu gitu kan..

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Kak cam best jer muffin ni. Saya ni entah bila le aura memuffin akan datang. Hehehe nak sikit boleh.

iwan_dextrous said...

nice2..nk cuba2..hihihi

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

tembamnya muffin tu!

kali terakhir saya buat masa bulan puasa tahun lepas... hehehe..

malas betullah..

sarah-najwan said...

nmpk mudah je kan caranya..
saya suka style kukus sb microwave tak dok..hehe

qemaishak said...

kak suri..nampak mengoda betul muffin tu..gebu je..terliur.

Kak Rosaliza said...

Assalam Suri..sedapnya kalo dapat buat minum ptg..laju lah kalo muffin gini umah akk

cek chun said...

baru dok skodeng dapur izah ni. nak wat apam. tapi takda nyoq. kena tukar ke muffin ler.

hg makin teror da. lantak la kismis ke tepi pun. janji sodap.

sal said...

wah....
ada kismis tu yg tak tahan..
nanti nk try jugak..tnks kongsi resepi kek

tun_telani said...

wahh.. pantasnyer menerai resepi.. sedap je nampak ^^

suri solehah said...

izah>>mekasih kat izah..idola muffin..hehe..rasa sedap n gebu..lebih tadi ada lg..masih gebu gitu..tq izah..


kak sam>>sedap kak sam..anak2 akak duk angkut..tambah kalau letak dalam cup kecil..


iwan>>tq hehe..cubalah.

suri solehah said...

reen>>hehe..sedap tu reen..bukan malas tu..sibuk kerja..mcm saya ni..sibuk tp masih ada ruang lagi hehe..


sarah>>betul sarah,,kukus senangkan..tu yg laju skit buat tu..

suri solehah said...

reen>>hehe..sedap tu reen..bukan malas tu..sibuk kerja..mcm saya ni..sibuk tp masih ada ruang lagi hehe..


sarah>>betul sarah,,kukus senangkan..tu yg laju skit buat tu..

suri solehah said...

qema>>gebukan ..cubalah qema..sedap hehe


kak rosa>>anak2 suri pun suka kak..satunya sebab buat kecil2..kadang kalau besar..makan sikit je..sepah banyaknya..


mai>>hehe..saja tak tunjuk bakat sblm ni ..ahaks..hehe..ala saja mai..mencuba..huhu


kak sal>>cubalah kak sal..suripun cuba sebab simplekan..


tun>>akak ni peminat izah tu..satunya sebab kukus tu yg try cepat tu..hehe

Cikgu Nurin said...

Wah..kukus?suka suka...suak yg kukus kukus....
Copet resepinya....

ainnoraini said...

menarik tu...boleh la try...sebab kukus jer...
anak2 mmg suke mkn mufin ni...

Sari Yusa Ibrahim said...

nampak sedap, mesti sedap... kismis saja suka posing landing kat tepi dinding yek... hihihi

kak Erna said...

suri..yang penting sedap..

ummu said...

assalamualaikum Suri
wah kismis nya aje sudah mebuka slera anak-anak saya.
bolehlah copet reipi ni utk try kat rumah.anak2 saya suka muffin

pipoq said...

kismis tu lari ke tepi mungkin sebab diorang nak lari terjun akibat pengembangan muffin tu kot..hehehe..

Norhafiza said...

waaaah..sedapnye kak...anak2 No pun suka mkn nih..rajin ye kakSuri buat..No masih dijangkiti sindrom M hehe..bahan2 dh ada, entah bila nak start huhu..

Sunah Mohammad said...

kakak ni pun suke wat saya lapar malam2...huhu

Nieza said...

Assalam kak Suri...tq sudi singgah dan tanya khabar yer, biasa weekend ni mood malas nk bw dan update blog...byk xtvt lain jer..btw sedapnya nengok muffin akak ni...lambat dtng sure dh abis ni..nk buat sendiri bila lak yer..hehehe

rATu kEBaYA said...

ni namanya muffin melukut di tepi gantang.. maluew je nak dok tengahkan.. hehehe

cik-terompah said...

fuyoooo . apsal nampak sedap pulak nih .? (kesat air kat dahi)

Adinda Amy Sensei said...

sedapnyee muffin tuu kak...hehehe...

Cik Pah said...

jadik jugak lah tuh kak.. kalau saya beli jer kat kenny rogers tuh.. dasar malas kan..

Hanis Azla said...

rajinnya.. saya ni selalu rajin salin resepi nak buat tu mmg setahun sekali.. he..he..

suri solehah said...

@Hanis Azlabukan rajin sgt pun,buah cempedak di luar pagar je....hehe

suri solehah said...

@Cik Pahcik pah tu bukan malas ..sibuk je..akak ni sibuk tp masih ada masa lapang huhu.

miloais said...

nak muffin satu tupperware!
hiks

iols tak reti sangat2 buat kuih-muih-cookies-kek-muffin semua ni...
sokmo beli jahhh!~ ;P

-hanyaaku- said...

perut tengah berzapin nih..
tgok muffin comey2 tu, membuatkan perut terus menari rock and roll.. hehee

Solihin Zubir said...

dh lama x makan muffin..
dulu salu makan..
smpai kertas cup tu pon sy kunyah.. heheh..