Assalamualaikum..dan selamat datang

Thursday, February 3, 2011

huhu..sedih betul.

baru lepas menonton satu cerita kat TV3..
Tajuk taubat nasuha..sungguh touching...
aku boleh menangis berderai air mata huhu
Sebenarnya bukan senang nak ada peluang tgk tv ni
kebetulan anak2 duk main game..dapatlah tengok sampai habis

Ceritanya mengenai suami/ayah yang sangat baran
waduh,, time dia marah wife dia..kita yang panas hati
tapi wifenya sabar sangat..
begitu jugak ngan anak2 dia...
sampai yang kecik sekali pun dia pukul..aduh..
pandai betul budak2 tu berlakun..
sampai kita rasa kesian sangat,,
patutnya citer macam tu boleh diberi anugerah..
bagi pengajaran kat orang ramai...

dalam hati tertanya2 tanya..
betulkah ada lagi manusia yang bersikap seperti bapa dalam citer tu
munkin ada kan..kalau tak kankan ada orang garap jadi cerita..

sedangkan..ustaz2 kita selalu bagi peringatan dengan sepotong hadis nabi SAW,mafhumnya:
"Yang terbaik dikalangan kamu adalah yang paling baik pada keluarganya..dan aku adalah yang paling baik pada keluarga ku"...


diakhir cerita..bapa mertua laki tu ucapkan..kalau tak sudi pulangkan..
tapi dah terlewat sbb semua mati dibunuh saat lelaki tersebut berseronok dgn kawan2
tension..n panas hati...

diakhirnya penulis meletak satu petikan
"Kita hanya menghargainya bila kita kehilangannya"..


Betulkan...kadang2 perkara ini sering berlaku pada kita juga..
Ada dak sahabat2 sempat menonton tadi dr jam 11-12 tghari

5 comments:

Norhafiza said...

betul tu kakSuri..bila dh kehilangan br terasa..dlu No dah tengok, mmg berderai gak air mata tu huhuhu..sedih sangat2..

Chef Hussin said...

Kak janganlah bersedih sangat k. Sedih saya. Saya pun dah tengok cite ni masa dalam cerekarama aritu. Air mata dah lama kering. Sebab tu, tak berapa 'feel' tgk kali kedua. Btw, pengolahan cerita yg menarik.

dyea irdina said...

sy pun nangis masa part kena tikam tu...anak2 pun sejak tgk citer tu sentiasa beringat..dorng lak yg rajin kunci pintu lebey2 sbb takut orng jahat masuk umah tikam dorng n mama dorng..hehehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

cerita tu memang sedih, tapi akak tengok dah lama,mungkin tak siaran ulangan kot. Tapi yang akak tak boleh belah, kanak-kanak yang digambarkan dalam cerita tu nakal sesangat, rasanya dalam zaman ni, tak de lah gamaknya nakal cam tu. Sampai kita tengok jadi geram pulak ngan budak tu.Ending last je sedih.

suri solehah said...

no>>sedihkan no cerita dia..


chef>>hehe sedih ngan sikap suami ppuan tu,,sampai takleh nak tanya apa..hehe..akak sebenarnya tak tahu citer tu dah ditayangkan


dyea>>bagus gak tu ye dyea..jadi pengajarn untuk berhati2 hehe


kak ina>>hehe,,saya tak tahupun yang dah tayang..haha,,tapi anak saya nakal semacam je kt hehe,,cuma takdak lah lari2 buat kapal terbang tu..