Assalamualaikum..dan selamat datang

Friday, February 18, 2011

kenapa rigid sangat...

assalamulaikum..
sesekali terpikir..kenapa saya ni rigid sangat..
tiap masa pikir pasal makan..
mesti ada soalan..nak masak apa ye??..
ada sapa2 ada cadangan menu apa malam ni.??.

itulah soalan yang boleh dikatakan hampir setiap hari keluar dari mulut saya...
kadang tu terpikir..kenapa saya mcm tak fikir benda lain
lontarkan soalan yang boleh menimbulkan perbincangan ilmiah ke?
atau buat benda2 yanng boleh mendatangkan hasil positif pada ekonomi negara..gitu..

rupanya dapat saya rasakan hari ni...
masak dan makan tu merupakan cara melepaskan tekanan yg berkesan
apa taknya..biarpun tak pandai masak
tapi hari ni cuti hujung minggu
saya habiskan masa dengan memasak..
lepas segala bebanan rasanya...
terlupa yang esok kena kerja semula...
tambahan kalau yang dimasak tu agak menjadi
senyum lebar saya..hehe..

maaflah merapu pulak saya ni..,,
sahabat2 pulak..macam mana cara nak rilis tensen...
.....

21 comments:

kak Erna said...

assalam suri..kalau akak..masak2 dan makan..
duk termenung sekejap..masuk dapur masak..

izahdaut said...

Rilis tensen... Hmmm tido je. Hehe.saya pelik skit klu tension tak boleh masuk dapur.. Tapi mkan boleh.. Hihi

Citarasa Rinduan said...

selamat mlm suri
kalau ayu cara blogging mmg buatkan ayu tenang bila ayu tesion

so........enjoy berblog adalah pekara utama ayu akan lakukan..
kalau ttp tak okey...
buat workout...kayuh rider atau apa2...

hehehh, makan? ayu dh biasa lihat mknn..tu yang agak kurang suka makan...

cek chun said...

cek rilis tensen ngan baca blog dan tengok kek2 yang cantik

norgee said...

Kak Suri, jangan tensen2...masak apa je dengan bahan yg ada... :)

setuju ngan cek chun...mmg release tension bila bc blog2 masakan...tp, jadi tension sbb tak pandai nak masak..he...

Kak Rosaliza said...

kalo akk tak Ada idea msk2 suka tgk blog kwn2 je...kalo tension psl lain akk suka keluar jln2

aidah said...

Salam Suri,
akak kalau tengah tension akak suka berjalan, tapi sekarang ni dah malas dah. Skrg kalau tension akak masak macam2 walaupun takde yg nak makan, hehehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

suri, dulu akak pun cam tu suka tanya ngan suami atau anak nak makan apa?.cam serabut je fikir setiap hari.lepas tu, suami nasihat, dia cakap, dia tak kisah makan apa pun, masak je, tak payah nak tanya-tanya.semenjak tu akak malas nak fikir, masak je apa patut. masak, kemas rumah atau membaca buat akak release tension. akak tengok suri ni terlalu penat sangat. beri masa untuk diri sendiri suri, 1 jam sehari, paling sikit.

Sunah Mohammad said...

salam kak~ ahaha~ takpe, saya lak selalu bertanya sambil memasak..:D

cemomoi said...

basuh baju pon relis gakkk

Umie said...

akak, saya kalau tensen pun suka masak..sebenarnye lagi suka makan...hehe

Norhafiza said...

No jarang pk apa nak nak dimasak hehe..biasa p paso tengok ikan br dapat idea..tak pun bila dh mengidam be cr bahan..biasa No masak apa bahan2 yg ada hehehe..

No tiap ujung minggu release tention p pantai kak..biar la lepak kat pantai yg sama pon..jnj dapat tengok anak2 gembira kita pun tumpang hepi..

~ yus ~ said...

yus pun hari2 pikir nak masak apa. Tp cara release tension dgn berblog...

Bila masakan yg di masak habis dan semua orang suka satu kepuasan kan..:)

qemaishak said...

kak saya pun suka makan tapi masak tu simple2 je janji sedap & habis dimakan..lau weekend tu baru masak special sikit sebab leh makan pagi sampai malm xle membazir hehe

Hilang tenson..kuar jalan2.

sarah-najwan said...

saya kureng vitamin R utk amsak tuuu..huhu

saya skrg pom byk stress...sampai sakit blkg..huhu

pipoq said...

hehehe..sama la macam wifey sy kat rumah tu..tiap malam mesti mengadu "sok nak masak apa ye"..

kena lak anak sy tu jenis makan memilih sikit, lagi la penin nak memikior..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

haha..

soklan yang sama jugak kengkadang setiap hari.

tapi lagi malas bila jawapan nya adalah..."apa-apa lah.."


huhu...

suri solehah said...

kak erna>>hehe,,betulkan kak..kejap2 kedapur..kejap ke dapur..syukur jd ppuan kan..kalau lelaki?



izah>>sebab izah dah pakar masak kot..mcm akak duk baru mencuba tu yg jadi seronok tu...hehe..


ayu>>berblogpun betul jugakkan..sbb dalam tensen kitaleh BW lagi hehe..kalau akak tokey restoran cam ayu..sah akak paling banyak habiskan makanan hehe


chun>>hehe..betul jugak tu..tgk org masak pun kira menyeronokkan..

suri solehah said...

norgee>>haha..part jadi tension bila tak pandai masak tu..kira genglah kita ye hehe..


kak rosa>>selalunya camtu jugaklah..kadang hubby kata masak simple2 pun ok dah..hehe..



kak aidah>>kalau masak mcm org tak makan lagi tension kak hehe..nak berjalan pun orait gakkan,,tengok pantai...tenang.


kak ina>>hubbypun selalunya cakap gitulah..tp kita yg tak puas hati..terimakasih atas nasihat akak..mmg nak kena berehat ni..



sunah>>hehe..bertanya sambil masak pun ye jugak sunah..akak penah buat..hehe


cemomoi>>kalau akak basuh baju lagi tak suka..huhu..


umie>>part lagi suka makan tu pun ye kena kat akak jugak..tengok badanlah hehe..

suri solehah said...

no>>patutnya macam tulah kan no..masak je apa yg ada..tapi mulut ni saja nak bising kot..hehe..


yus>>betul jugakkan yus..blogpun boleh jadi terapi..memang kalau masak anak2 ckp sedaplah ma..kita yg kembang huhu..


qema>>akak ni kadang nak masak simple pun tak dak idea..tu yg mulut selalu bising tu hehe..


sarah>>hehe kalau nak ikutkan mmg malas gak sarah..tapi kat umah ni semua nyodok buruk hehe,,
betulkan sarah kerja skrg mmg stress..kena pulak suasana yg "pelik"skit..lg stress


pipoq>>hehe..apa tak tanyakan..tiap2 hari duk masak..sampai habis idea,,hehe


reen>>huhu,,jawapan yang hampir saban kali bertanya jugak hehe..nape semua lelaki gitu ye..cubalah bagi cadangan,,dahlah kita yg masak hehe.

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Dulu saya ni tau 2 3 jenis masakan je. Kalu masak balik2 menu tu. Memang boring sgt. tapi kini rasa cam best plak memasak ni. Tapi kena tengok resepi le. Kalu tak hancussss.