Assalamualaikum..dan selamat datang

Friday, February 18, 2011

murtabak megi..kenangan

Assalamualaikum...
petang semalam sebab dah rilek sikit
dapatlah belek2 tengok resipi kat myresipi
sekali tengok ramai buat murtabak megi..
tiba-tiba sayapun turut teruja nak membuatnya
bukan apa..teringat kenangan lama bila sebut murtabak megi ni


Kenangan ni masa belajar kat Bangi dulu
masa tahun akhir duduk menyewa kat luar kampus
ada sorang kakak tu namanya Kak Lin..rindu akak ni yg dah lost contac
kak lin suka sangat masak murtabak megi ni..
masa tu saya ingat betapa kreatifnya dia,,,
rupanya bila dah buka2 resipi kat maya ni
ramai orang yg buat murtabak megi..tertinggalnya sayakan..

Ni dia murtabak megi versi resipi kak lin yg saya ingat2 lupa
 Bila saya tengok2 resipi kawan2 kt my resipi ada sedikit lain sbb kak lin masukkan tepung jagung..atau ada resipi cara kak lin yg saya tak jumpa,,tak tahulah..

kat sini saya taipkan kembali resipi yg macam kak lin  pernah buat..

bahan2 murtabak megi..

3 keping megi  cintan tanpa goreng
3 biji telur
1 labu bawang besar-potong bulat
2 ulas bawang putih-hiris nipis
200g daging  lembu kisar.
sedikit sosej-potong nipis.
secubit garam
1 peket perencah megi kari.
1 camb tepung jagung..dibancuh dgn 1/2 caw air.
sedikit minyak untuk menumis

cara buat

1.celurkkan megi.jagan terlalu kembang.toskan.
2.Tumiskan bawang hingga layu kemudian masukkan daging kisardan sosej.kacau hingga daging kisar masak kemudian masukkan perencah megi dan garam.
3.di dalam mangkuk-pecahkan telur dan pukul sekejap kemudian masukkan tepung jagung yang dibancuh.
4.Kemudian masukkan  bahan yang ditumis dan megi ke dalam bancuhan telur n tepung tadi.kacau rata.
5. panaskan kuali non stick.bakar hingga masak..
p/s:saya gagal skit bab tulis resipi.bab menulispun sama


Bila masak..Adam paling suka makan..sebab dia ni kurang makan nasi..

Murtabak ni sedap dimakan panas2...dan sangat sesuai untuk minum petang..kawan2 yang ada masa n nak menu ringkas..bolehlah cuba pulak ye...

27 comments:

| cik azeya | said...

sedapnye. laparrrr. huhu.

kakcik said...

Namapak cantik murtabak tu. Enak dimakan begitu saja, ya? :)

Kakcik belum pernah cuba buat lagi.

~ yus ~ said...

Saya pun selalu buat murtabak megi suri. Anak2 saya mmg suka...

Cik Ina minat Do do Cheng said...

tak pernah buat mertabak maggi, dorang cakap sedap ye.kalau free nak buatlah, cilok resepi suri.

suri solehah said...

cik azeya>>ala sian..tak brekpes lagi ke hehe


kak cik>>hehe,,makan ngan sos sedap kak..


yus>>oh ya ke yus..saya baru mencuba ni yus..tertinggalnya sayakan hehe


kak ina>>hehe,,sila2 kak ina..sedaplah jugak sbb ajinomoto dalam perencah tu hehe.

aidah said...

Senang je nak membuatnya. Akak memang tak pernah buat sebab anak akak yg kecik tu suka sangat makan maggi, sekali makan hari2 dia nak. Jadi terpaksa lah control sikit. Tapi sesekali buat apa salahnya. Ingat nak cubalah. Tentang pulut kuning tu terus terang akak cakap akak mmg tak pandai buat, hehehe. Pandai makan je

BIONIC WOMEN said...

nak try ler nnti, kalau jadi kita letak dalam blog resepi kita ek..backlink u dari sana..hehe

Sari Yusa Ibrahim said...

tak pernah cuba buat murtabak meggi, tapi tengok juga ramai yg buat, tak berapa rajinlah, rajin nak merebus n makan terus jer... hehehe

rATu kEBaYA said...

tak pernah buat lagi.. tapi teringin rasanya... bila free nanti boleh cubalah

Sunah Mohammad said...

salam kak~

murtabak..nape saya tak minat murtabak? :D

ermayana a.k.a mrs mahzan said...

laa ade yer..kira yana pn tertinggal jugak la ni...

cemomoi said...

la sama gerabak.. baru ni tau

Daddy Ziyyad said...

boleh kalahkan murtabak singapore nih...:P

nurkass said...

salam kak suri..
tak pernah buat lg nih..
emm..nak tanya..tepung jagung tu masuk dlm bancuhan telur tu eh..pastu yg kacau rata tu bhn tumis kan..ke sekali tepung..hehe..konpius kat situ..

Kak Rosaliza said...

assalam suri, sedapnya murtabak megi...lain org lain cara, kalo umah akk, janji megi msk mcm mana pun suka

qemaishak said...

xpenah buat tapi selalu makan..rakan sekerja selalu bawa katanya anak dia suka, saya pun suka gak:)

Cik Pah said...

mama cik pah pun rajin buat resepi nih.. mmg simple jer kan..

Norhafiza said...

a a kakSuri, No pun penah tengok Cik Mat Gebu wat resepi ni dlu..cam senang lak nak buatnya..nampak pun sedap..sure anak2 suka nih kan kak..

fyna said...

waaaaaaa....sedapnye...
menu br nih...
nak try la....



jom singgah n follow belog saya..
ade contest jgk...
http://inibelogfyna.blogspot.com/2011/02/contest-teka-lirik-lagu.html

Umie said...

oishii sou.. masa zaman sekolah dulu kalau time camping..bebudak nie suka buat mertabak megi..saya sendiri x penah buat lg..insyaAllah akan buat jugak nnt..

p/s : kak suri pun x-ukm ke..sama lah kite..;-) suke pegi psr mlm bangi yg semuanya ada tu..natsukashi la plak..

suri solehah said...

kak aidah>>setakat resipi simple je lah kak yg saya buat hehe..pulut kuning tu pun simple je..cubalah kak.


bionic>>sila2 hehe..nanti sy akan ke tempat BW pulak ye..


sari>>hehe..setuju jugak..rebus makan cam tu lagi mudah kan..


ratu>>hehe sila lah ratu..


sunah>>hehe..akak mencuba resipi baru..


ermayana>>hehe..kita ni jenis malas kot dulu

suri solehah said...

cemomoi>>hehe..kurang2 akak ada geng..


daddy ziyyad>>masakan orang malas2 hehe..tp murtabak spura tak penah cuba lagi.


nurkass>>haha..sebab tu awal2 lgi akak tu tulis gagal tulis resipi..tp akak dah edit tu..pendek kata gaul je semua benda pastu masuk dalam pan.


kak rosa>>betul tu kak..anak saya yg sulung tu mmg hantu megi..risau gak sbb tu tak terkawal skit..


qema>>benda simple je kan..tp tu lah akak pun baru cuba..



cik pah>> ye ke cik pah..simple tapi sedapkan..

suri solehah said...

no>>oh ya ka..akak terlepas pandang yg tu..akak banyak tengok kat myresipi..


fyna>>insya allah fina akak akan ke sana..terima aksih sudi datang..


umie>>semua org dah cubakan akak je tertinggal..tah2 kita penah jumpa kat bangi tak hehe..umie grad rahun berapa?akak 1999.

kakngah said...

masa zmn sklh menengah dulu
mmg giler hadap murtabak megi ni
antara yg femes la masa tu.. hihihi!!!

cek chun said...

pernah buat masa kat U dulu. kawan ajaq. sekali tu jer la buat nya.

pulun sungguh si adam. gomuk sunggoh murtabak mak dia :)

Umie said...

akak, 1999 saya tgh matrik..hehe..thn 2000 baru masuk ukm..kiranya akak adalah super-duper senior saya..hehe

Nieza said...

Assalam kak suri..sedapnya murtabak maggie ni lama tak buat..nanti boleh cuba resepi akak ni...tq sharing:)