Assalamualaikum..dan selamat datang

Wednesday, January 11, 2012

petua banyakkan susu

alhamdulillah
hari ni nak kongsi kegembiraan
munkin kalau ada sahabat yang sedang BF
tetapi kurang susu..moga dapat dimanafaatkan
.......
....
saya seperti ibu-ibu yang lain
sangat berharap agar dapat buat penyusuan eksklusif
untuk baby baru...
anak-anak yang sebelum ni,alhamdulillah
berjaya buat sehingga 2 tahun..
tapi baby kecik ni..susu saya sangatlah kurang
hingga merisaukan saya
lagipula saya akan mula kerja
pada awal febuari ni
........
....
semasa ke klinik untuk cucuk baby kecik
isnin lepas...saya mintak pendapat nurse yang bertugas
nurse tu memberi cadangan supaya
saya makan makanan yang berempah..
...katanya memang akan banyak susu
....
.......
balik dr klinik hari tu,,saya masak nasi briyani
untuk makan tengah hari,bersama daging masak krutuk
..dua-duapun guna rempah
...semalam pun sama..saya masak yang berempah lagi...
alhamdulillah,,,dengan izinNya..memang banyak susu
saya dua hari ni...saya rasa syukur sangat..
rasanya memang betul pendapat nurse tersebut.....
,,,,,,
.......
jadinya pada kawan2.,,yang Bf bolehlah cuba
mana tahu...ada rezeki dengan cara ni...
dan...doakan saya agar dapat buat
penyusuan eksklusif jugak untuk baby kecik saya ni.....

update:mood-happy samgat-sangat,,,terima panggilan jauh..nun..selatan...terima kasih kakzakie...atas kemesraan itu..

36 comments:

kakcik said...

Takke susu tu nanti rasa macam susu berempah? hehehe... (saja nak buat lawak bodoh pepagi ni) :)

Nurazimah said...

salam..betul..kena hari saya masak makanan berempah jerr...susu saya banyak..anak saya pun mudah kenyang...

cheqna said...

ilmu untuk cheqna nanti
thanks kak =)

Mama Ema said...

kena try ni..makan kari..

Acik Erna said...

assalam suri..semoga suri berjaya menyusukan baby sehingga 2 tahun.

gadisBunga said...

errr....errrr....

ayo. fail lah bab nak bagi petua tambah susu ni. ekekeke!!!

ashrafi said...

Assalamualaikum.

Semoga ia bermanfaat kepada yang benar-benar memerlukan.

Salam ukhuwwah.

suri solehah said...

kakcik>>betul jigakkan..org tua-tua selalu kat gitu..kalau mkn pedas nnti susu jd pedas huhu



nurazimah>>betul ye..akak sebenarnya baru 1st time dengar petua ni..tu yg tulis tu

suri solehah said...

cheqna>>moga2 ada manafaatnya dik



mamaema>>hehe..try ye nanti kalau hasil sama cakap


k.erna..amin..tq kak..moga2 berkat ada kat sana

suri solehah said...

GB>>hehe,,takpe..bila gb memerlukan..GB amik petua ni ye


ashrafi>>insyaallah...itulah yang diharapkan

EmbunRosaliza said...

Assalam suri, akk pun tak tau yg mkn berempah boleh banyakkan susu heheh, tapi akk mmg selalu msk kari mari ni, amani pun masih BF juga. Insyallah boleh tu suri bagi susu kat bby sampai 2 tahun.

Munnafendy said...

oh..gitu..

*akan dipraktikkan satu hari nnti =)

Ati Masrif said...

baru tahu...alaaa..
dah pencenlah..huhu

kena rajin masak karilah lepas ni :)

qemaishak said...

Terima kasih kongsi petua ni kak da..qema kurang sikit makan berempah, pedas cili tu suka la huhu

tangan ammar dah okey terseliuh sikit, g urut & refer klinik dah okey, alhamdulillah.

mama aini said...

assalam suri..lamanya ank suri menyusu bdn ari tu..(2 thn),ank mama 6 bulan je..hu2x..sbb mama sibuk kerja,mama bagi susu botol je..hu2x..semuga baby kecil pun sama dpt menyusu sampai umur 2 thn..

IntaNBerliaN said...

oo yeke. thanks kongsi info ni... sy pun menyusukan anak ni.. risau jugak takut susu kurang..

Zaitun said...

Anak2 kak Zai menyusu cuma beberapa bulan saja,mereka sendiri yang tak nak menyusu badan.

suri solehah said...

kak rosa>>emm,kira berguna jugaklah petua nurse tu kak..suri harap sgt tu hehe


munna>>dah ada baby nanti cuba ye hehe


ati>>kena cuba tu ati..syahmi pun dah besar hehe

suri solehah said...

qema>>nanti dpt baby tu..kalau susu skit leh cuba...alhamdulillah..seb baik amar tak apa2 ye



mama>>alhamdulillah..ketiga-tiga anak sebelum ni dpt sampai 2 thn..kat tempat kerjapun saya perah susu hehe



IB>>try cuba kalau susu kurang..akakpun sebenarnya teringin gak nak tahu...betul ke atau kebetulan saja

suri solehah said...

kak zai>>tiga anak yang sebelum ni suri bg penuh sampai 2thn..tu yang ni rsau tu susu kurang...rasa bersalah pulak..

Izan Ishak said...

bagus info ni mama... nnti boleh praktis bila ada bby lagi...

Kamalia said...

Salam kak..sy xtahu pun kalau mkn berempah boleh bykkan susu..tak perasan selama ni..
Kalau akak rajin,makanla oats campur dengan buah kurma.dulu waktu twins saya mmg amalkan setiap hari.alhdulillah ,banyak susu..

Nida said...

wah petua yang menarik ni.. Insya Allah akan cuba amalkan bila ada baby nanti..:)

Nieza said...

saya lum ada pengalaman lagi tapi sbg nurse saya cadangkan akak kena byk minum susu juga..semoga usaha akak berjaya:)

~ yus ~ said...

yus dah stop bf Arif suri..

sejak yus operate mata hari tu, susu makin lama makin kurang, dan dia pun mcm tak nak hisap susu yus..huhu

AZLINA said...

Assalamualaikum Suri..Tahniah sbb gigih menyusukan anak2, susu ibu yg terbaik utk depa, melainkan kalau dh terpaksa baru la bg susu formula..

Dari pengalaman akak, kena bagi baby seberapa kerap yg boleh, nanti susu akan banyak dgn sendirinya.

Cerita kat bwh tu sama mcm yg terjadi kat anak akak di pra sekolah baru2 ni..hehehe

Dalila Hamid said...

belum berkesempatan melalui pengalaman myusu.. :(

Zaliedana said...

Assalam kak,cer akak try mnum air longan kering yg direbus,pastu letak la gula merah@gula pasir,ikut akak la nak mnm suam@sejuk..Dulu ank 1st sy mmg amalkan,sbb susu makin kurang,dia xnak hisap direct,sy mmg kna pam n wat stok la,mmg susu bnyak smp nak bengkak jugalah..Ank 2nd nih sy xminum pon,sbb anak 2nd xmo botol n memang nak hisap direct jer,air liur baby nih cam baja kak,makin diorang kerap hisap,mmg insyaAllah makin byk,tuh pengalaman sy sendri la kak,lain org,lain pengalamannya kan.Sy pon smp skng,ank dah 1thn++,mmg duk bf lagi,sy harap akak pon dapat bf kan bb smp umo 2tahun ya..

MulutPayau said...

Assalamualaikum dik...
Susu ibu mmng yg terbaik.....tapi akak dah lama pencen bab ni..hihihi

aizamia3 said...

info yang baik untuk dikongsi.. nak pulak tak lama lagi ai akan BF untuk bakal bb.. ;)

RULZA said...

alhamdulillah..semoga bertambah2 susunya...saya mengandung anak kedua masa anak sulung umur 8 bula..pastu pregnant pun menyusu lagi..pas adik lahir tanderm nursing sampai sekarang adik dah 1 6 bulan..boleh try makan rempah2 pasni nak bg lagi banyak susu..yang sulung dan 2 10 bulan masih dok kenen2 juga..huhu..

diana said...

wah..boleh cuba nanti...:)

▪imie fatima▪ said...

saya pun bf anak2,susu mmg slalu banyak,kalau kurang jer terus masak buat sup sayur esp lobak putih,alhamdulillah banyak la nanti.

Cho Zila said...

memang kalau berbf kenalah amalkan macam2 petuakan baruler best nak perah nanti..

Kakzakie said...

Anak kakak pulak dulu alah kalau kakak makan berempah sikit dia mesti cirit itu yg kakak tak boleh. Ada petua org cina suruh kakak makan lobak putih suri tapi nampaknya sesuai dgn kakak...

p/s: Happy dpt bersembang dgn suri:)

Cik E said...

salam,

thanks for the info..saya pun nk cuba mkn benda yg berempah2 jugak la..

selamat berkenalan