Assalamualaikum..dan selamat datang

Thursday, March 24, 2011

terkunci..

Assalamualaikum..sahabat yang dirahmati Allah


Terkunci lagi saya..tapi hari ni terkunci kat luar pulak(betul tak istilah tu?)
Kisahnya..hari Selasa lepas masa nak pergi kerja....tiba2 pintu takleh buka..tombol pintu loose..tak leh nak pusing..
Kemain gelabah lagi saya dibuatnya..seb baik masa tu hubby tak pergi kerja lagi..
puas buat macam2..duk pikir kalau duk kat luar hempas badan rasa dah boleh buka..masalahnya dari dalam...
gohead,gostan..akhirnya selepas sejam..hubby berjaya mencukil tombol nya..terpaksalah merah punchkad saya hari tersebut...
...balik dari tempat kerja hari tu...hubby terus menukar tombol baru...
;;;
;;;;
;;;;;
,,,petang ni anak2 ajak pergi taman..
jadinya pulang dah dekat pukul 7 malam...
nak jadi kisahnya...sekali lagi...kisah selasa lepas berulang...
;;;
sekali lagi tombol takleh nak pusing..huhu
makanya terpaksalah sekali lagi..pintu tersebut dipecahkan
jadinya terlewatlah hubby ke masjid..
waduh..apa ye yang tak kena..dah dua kali jadi macam tu dalam masa yang terdekat...
saya sebenarnya tinggal dikuartes....

...huhu..macam dugaanlah jugakkan..
apa taknya ..terjadi pulak saat kritikal...time nak pg kerja...dekat waktu sembahyang
pernah dak kes macam ni terjadi kat kawan2???

26 comments:

Kak Rosaliza said...

Assalam suri, bukannya tombol tu tertekan kena dinding ke.

Lain kali kena hati2 lah tu takut terkunci lagi

dyea irdina said...

ish kesian plak mendengarnya..oleh itu kn sediakan penukul sembunyikan depan umah tu pepehal jd senang dah ada alatan..

Citarasa Rinduan said...

suri--
ayu pernah kena, masa ayu study kat penang..
sangat2 takut..nevous...mujurlah guna kemahiran yang ada..selak pakai kad bank...hahahhaha.. daku nakal..

PS: ganti tombol baru...maybe okeylah masalah tu....moga2 awak cepat atasi yer

sarah-najwan said...

penah gak...lagilah kalut masa tu
sarah msih baby dlm 5 bulan kot dan najwan sedang tido dlm bilik..

saya kuar tak perasan terkunci
pahtu nk msuk tgk anak2 camne??
seb baik hubby ade..xde la gelabah..

puas panggil najwan suh sedar agar buka pintu..xsedar2 tido..kemain pyh nk bgun..last2 hubby amik tukul dan segala tool..buat elok2 agar lubang tombol xpecah supaya lubang itu bole ganti tombol baru..jika kita pecahkan..nati rosak dan xle buh tombol baru..

pglmn sgt..risau takut sarah sedar..nangis sb masih bayi kan..huhu

cemomoi said...

takat ni takde le lagi, tapi pnah anak masa tu kenit lagi bantai kunci time mak dia kluo kat laman jap, dah tu budak tu tak reti nak bukak, jiran tolong pecahkan pintu

RaNiA said...

caner leh jadi cam tue ek...mungkin tombol yg kedua tue pun ada masalah kot..

ainnoraini said...

ala kesiannye...

baik2 jangan terkunci lagi...

sal said...

la hai..ciannya..

hati2 ya..
moga tak terkunci lagi..

simpan2 satu kunci spare..

suri solehah said...

kak rosa>>hehe tak tahu lah camana..dah gantikan dengan solek je..


dyea>>hehe..betul tu..kebetulan pulak tool yg ada dalam keta bawak masuk dalam umah hehe..puas jampi gak le


ayu>>hehe..jenis sesetengah pintu ada yg boleh guna kad kan..tp yang ni takleh..suri dah cuba tak jadi..habis kad eon haha.

suri solehah said...

sarah>>eh..kalau sy mmg kalut tu sarah..apa lagi kalau baby duk dalam huhu..yg umah saya ni..mmg rosak sikit belah so lagi..kuartes ni mmg dah buruk skit...dah tu semua kita kena selenggara sendiri.



cemomoi>>huhu..siankan kalau anak terkunci belah dalam..ni pun akak risau takut terkunci time kita tak dak kat umah..pengasuh akak tu bukan reti apa huhu



rania>>hehe..itu yang pelik tu..atau saja dia bagi peringatan jgn balik lewat sgt..



ain>>hehe..tu lah ain..ganti ngan solex je tu..belah dalam pulak guna yang bukan tombol.


kak sal>>hehe..pengalaman.

Piasara said...

"pernah...selalu...tp ms dok flet kat s/alam dulu lah..kalau hubby akak dia pandai buat,pinjam pisau ngan jiran,pastu dia cungkil2...sure boleh..akak pulak pernah sekali..umah flet,dapur dia ada pintu,ms tu akk tgh masak..gelabah sungguh,hubby lak kerja..jiran2 pun takde..last2 akak amik cangkul hentak2 kat tombol tu sampai terkeluar terus tombol tu..hakhakhak...terror tak?"

miloais said...

penah sekali terkuci camtu - ngan anak2 sekali lah...
iols call locksmith terus
malas nak bertendang2 pintu
habis tenaga - pintu tak terbukak jugak kekdahnya...

lagenda said...

mak pun duduk kuarters..sama je mcm suri nih hah.

langkah terakhir, pecahkan ajelah tombol. Tp ada kaedah lain sblm pecah tombol tu. CUBA BUKAK PAKAI CARD BANK..

Klu mak bgtau secara detail kang, ramai plak amik kursus kat sini pi pecah umah org! Hahahaha..

rATu kEBaYA said...

pernah terjadi kat anak.. terkunci dalam bilik.. button tu ditekannya.. terpaksa rempuuh pintu bilik sampai terbuka.. sebab kunci pun kat dalam bilik tu ..

mommylavender said...

salam suri~ pintu utamma mommy tak penah lagi tapi pintu bilik pernah la....time tu anak mommy yg kecik main kat dalam bilik..kunci pintu bilik..last2 terus tak leh bukak dari dalam...guna kunci dari luar pun tak leh~ ape lagi...die dah menangis..pecah jer la pintu tu. mmg gelabah kena cam tu suri...

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Betul hampeh kalau cam tu.Kalau ko dengar cite akak lagi best.Lebih kurang tengah malam akak pegi toilet dalam bilik yang ada tombol gak. nak keluar tak boleh , terkunci.akak berpelh-peluh dalam tu, suami ngan Firdaus tidur kat luar.puas akak bagi isyarat, jerit sambil ketuk-ketuk pintu.dekat nak 20 minit , suami akak dari luar panggil, dia umpil pintu dari luar. kelakar pun ada, dalam tidur suami akak dengar org jerit-jerit, tak sangka akak plak.

pintu tombol ni selalu buat masalah.

Cik Pah said...

tak pernah jadi lagi..tapi takut sgt kalau jadi terutama kat anak anak.. diorang nih skang mmg suker main pintu.tapi sebagai persediaan..kunci pintu semua cik pah dah letak kat tempat kunci .

kak aidah said...

Salam Suri, guna pintu jenis yg tombol tu memang mudah rosak. Dulu masa akak duk rumah sewa, anak2 selalu terkurung dalam bilik.

qemaishak said...

pernah gak tapi tertinggal kunci..nasib baik kunci pintu dapur boleh dicungkil.

Norhafiza said...

alahai kakSuri...saboooonye terkena cam tu..klo pintu bilik takleh masuk tu biasala kan terkunci dari dalam..nampaknye akak kene wat report bia dorang baiki apa masalah tu kan kak?...

eelobor said...

cuba guna jangan guna pintu, tengok berkesan tak. huhuhu, gurau jer

♥ manje ♥ said...

pernah... masa tu takde orang kat rumah... rasa macam nak meraung aje tertinggal kunci kat dalam rumah... =) ~

Ati Masrif said...

suri...

agaknya bukan masalah kunci kot
pasai kata dah tukar baru

mungkin pintu tu ada prob kot
ke kedudukan tak selari ke..

bahaya tau...report saje lah

munna said...

pernah juga jadi macam ni kak munna... nak masuk bilik tak boleh nasib baik tingkap tak tutup rapat suruh anak buah panjat dah masuk dlm tlg buka pintu... tombol pintu macam ni mmg selalu rosakkan... takpun klu buka pintu kuat2 kadang2 punat dia tertekan dgn dinding

~ yus ~ said...

tak pernah terjadi perkara serupa.

Tapi kena hati2 lepas ni Suri. Belilah tombol pintu yang lain sikit, bukan yg jenis tekan tu, tp mungkin mahal sikit lah kot..

Mayana said...

yana ingat yana sorang je,rupanya akak pun pernah kena ekk? yana lagi terkunci anak yana yg baby dlm bilik,muka dh biru...terus call asben dan dia balik jam tu jugak pecah kan pintu padahal yana tk kunci pn pintu tu...kak komen sikit entry "cikgu kenapa lempang saya?" memandangkan akak cikgu...