Assalamualaikum..dan selamat datang

Tuesday, March 8, 2011

Apa rasa kalau...

Assalamualaikum...

biasalah belah petang baru sempat bersiaran..
n biasalah jugak..tak dak cerita lain kec pasal makan
mcmana badan tak naikkan..
tapi ari ni nak tanya kawan2
apa perasaan bila ayat ini yang didengari
dari mulut hubby..


huhu..ceritanya...baru je berlaku kejap tadi

saya hari ni nak buat puding gula hangus..
tapi sbb lambat boleh makan
saya masak cekodok dulu utk hubby
cekodok pisang..ada lebih pisang buat muffin pisang ari tu


hidang kat hubby..dia mengadap elok je
lepas sebiji..sebiji lagi dan lagi

pastu dia cakap...


"mama,kalau hari-hari masak cekodok pisang
pun tak apa..lagi babah suka"..sunnguh teratur bahasanya
"sebenarnya..nilah
antara makanan kegemaran babah"sambung dia lg

huhu..walaupun teratur..tetap mambuat saya tersentap
huhu..rupanya cukuplah cekodok tuk dia..
sampai hatikan..penat je kita masak macam2
lastnya yang paling dia suka cekodok je..
patut tak saya terasa???????

cekodok kegemaran hubby ku..takleh nak besarkan sangat gambo..tak licin elok hari ni..huhu..
tapi..bila dipikirkan balik
betul jugak kan..nikan makanan turun temurun
tetap evergreen..tak rasa cemuih makannya..
mak pun suka masak ni petang2..

betul jugak kata hubby ku itukan....

32 comments:

sarah-najwan said...

suri..asal eh..jika saya buat cekodok mcm byk minyak lak..

ceciter resepi cekodok feverit hubby awk ni yer..saya nk try buat..

saya mmg failed jika buat cekodok..xtau nape..huhu

~ yus ~ said...

janganlah terasa suri. Maksud hubby awak tu, dia kesian kat awak, jadi walaupun suri buat yg ringkas mcm tu, tp dah memang feveret dia, dah cukup dah. Tak perlu nak buat yang susah2, tp kalau buat, dia suka juga.

Siapa tak sayang isteri kan..

Suami saya pun selalu cakap mcm tu, biasanya lempenglah. Dia mmg suka lempeng, kalau saya buat lempeng, dia kata, makan malam dgn lempeng pun takpe, tak perlu nak masak nasi ke apa ke, cukup dah.Abang suka!!!

Kak Rosaliza said...

Assalam suri ..akk pun sependapat ngan Yus tu..abe suri sian kat suri,lagipun cekodok kejap je buat, janji ada benda nak kunyah2 n kenyang

Nieza said...

kak betul la tu mkn cekodok tak cemuih tau...hehe hubby akak tu kesian kot tak nk susahkan akak penat blk keja nk msk mcm2 kan...tapi kalau akak buat dan jamu dlm ati dia terasa juga bangga coz wife dia rajin dan pandai msk..:)

aidah said...

hehehe redha je la kalau dah hubby kata gitu. Hubby akak pun kadang akak masak macam2 at last dia suruh tumbuk sambal belacan ngan goreng telor je. Dia kata makan macam tu lagi best, sabau je la, hehehe

kak Erna said...

assalam suri..biasa la kan..kadang2 kita ni sensitif..
padahalnya dia nak bagi tau..apa yang dia suka makan aje..
tu namanya menghargai suri yang dah masak makanan kegemaran dia tu..

Cikgu Nurin said...

wallahhhhh..cekodokkk...rasa macam nak jilat jilat skrin nihhh....

tun_telani said...

kak suri.. maknanyer cokodok akk SEDAP yg amatt laa tu, smp husband akak nk makan tiap2 ari ^^
ps: husband tun xsuka cokodok pisang, kalau cokodok letak ikan bilis mmg cepat jer licin.

Kamalia said...

saya pun suka cekodok..mmg xjemu nak mkn..tetiap hari pun xkisah..sy rs akk xyahla terasa..mmg bg die ape yg akak msk tu,dah cukup utk die..nak2 tula feveret kuih diekan..

Piasara said...

"saya lak anak2..hari2 buat cekodok pun tak pa..adoii..mmg depa tak cemuih.Kalau pisang sikit..buat lempeng pisang..dpt 2 keping pun jadi la....psstt..awat nk terasa..tu pujian ikhlas tu..."

Citarasa Rinduan said...

suri--
sungguh tau..e zalie pun sama..ayu punyalah susah payah masak sedap...
boleh diambilnya nasi, sambal tumis ngan ikan goreng saborjelah.......

Umie said...

saya pun suka cekodok..

alololo akak, jgn la terasa..saya rasa hubby akak tu maksudkan akak xyah le buat makanan yg susah2x kan diri akak sbb dia phm akak kan wanita bekerjaya..so, buat yg simple as cekodok pun dia terima seadanya..hehe

cek chun said...

sat nak tanya suami sayer

cemomoi said...

yap betul takde tandingannya cekodok ni

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Rasanya abg Aida tak nak susahkan isteri dia tu. Dahlah kerja, balik nak masak macam2 lagi.

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Suri, suami suri tu bagus dia cakap cam tu, dia nak jaga hati suri.Dia cakap berlapik.

Tak kan dia nak cakap, "suri jangan buat muffin lagi, buat cekodok je,"mesti suri dengar kecik hati.

orang lelaki ni dia tak suka makan makanan nampak moden sangat, dorang ni banyak yang suka tradisional, cam suami akak gak.

Di cakap cam tu tak nak bagi suri susah, nak buat macam-macam ngan pisang.

Janganlah kecik hati ngan suami suri tu.

Ati Masrif said...

dia kesian kat suri tu..

tapi mmg betui pun
cekodok pisang ni bila makan
time hangat tu...kalah kuih lain

sensitif rupanya cik kak ni :P

qemaishak said...

saya & hubby pun suka cekodok pisang ni kak..
simple tapi mg sedap..
xyah terasa kak, mungkin hubby akak nak bgtau citarasanya bukan tinggi & akak tak payah susah2 nak buat kuih yang susah2 untuk dia sesekali ok la hehe

miloais said...

antara kegemaran iols -
lagi satu... iols suker cekodong jagung!

hemmm.. tak perlu nak terasa lah beb...
mungkin heols kesian ngan uols... selalu sangat kot masak yg hebat @ grand - sesekali buat masakan yg simple dan ringan
ok gak...

my name is Yana said...

kan ke bagus tu kak,sentiasa teringat air tgn isteri dia.kata org tawan suami melalui perut n hatinya...kira berjaya la tu,akak nk fm sabah tk?

Norhafiza said...

uuuuu terharunya No kakSuri..ya, memang betul kak..hubby No selalu gak kata "Abang klo ada jeput (jemput gandum tu) takpe dah..buh bawang sket takde bilis pun takpe"..dan sememang klo No buat 1/2kg tu padan hubby je sorang makan..suka beno bab2 gandum ni..klo jeput pisang ni lagi la laju dia makan hehe

Sari Yusa Ibrahim said...

hubby sy pun suka mkn cekodok tapi tak molah hari2 cekodok.. kang byk pulak cekadaknya... hahaha

Cik Pah said...

relax kak suri..jgn majuk majuk.. itu mmg ayat biasa dari lelaki.. yg boleh membuatkan kita rasa down jer kengkadang

Citarasa Rinduan said...

suri--
agak2 ada lagi tak cenkodok tu..
en zali mau pulak hari nie..
semalam lupa nak minta awak...
LARI LAJU2!!!!!!!!!!!1

Ada Dalina said...

perhhh..sedapnyaaa kak....nak2 plak time ujan2 ni mkn ptg2...nikmat!

ainnoraini said...

cekodok pisang mmg sedap kalu dimkn panas2kan...
ain pun suke jugakkk...tak ade yg lain pun tak pe...

ok la tu..hubby tak cerewet...lg senang.. dia suke cekodok...

rATu kEBaYA said...

jangan kecik hati ye... dia tau isteri dia penat masakkan utk dia...

sal said...

mungkin dia tak sampaihati melihat isterinya kepenatan membuat masakan itu ini hari2..

Adinda Amy Sensei said...

cekodok itu sedaplah..hehe..

AZLINA said...

Betui la kata hubby suri tu...dah mmg sedap air tgn isteri tercinta. untung dpt hubby yg x bnyk ragam..cokodok ni kalau kat umah akak ari2 pon xpe, mmg semua suka, cuma akak la yg x larat nk mengcengkodokkannye..hihi

Ummi Salsabila said...

sedapnya cekodok pisang..sy pun suka! rajin akak msk buat suami..:)

Woofer Storm said...

sedap je tgk sis.hehee nak satu boleh>>heee

follow sni^^