Assalamualaikum..dan selamat datang

Friday, March 4, 2011

red velvet....jadi ke tak tah?

Assalamualaikum....

Fuh..panas..baru lepas membaking..
bukan apa,jap lagi FIL nak sampai
kena tunjuk rajin skit hehe
mana tau dia balik citer kat MIL nanti..
rajin menantu aku..huhu


sebenarnya baru dapat resipi red velvet ni
terus terang cakap tak penah cuba kek ni
n lagi jakun tak penah tengok kat luar
jadinya saya tak tahu jadi ke tak..



ni lah dia hasilnya,,kat dalam gambo gelap skit,maklumlah kamera cap ayam je..huhu..tapi kat luar agak kemerahan ..terposing atas tudung tapowe huhu

Sebenarnya resipi ni dibuat dalam cup,,
tapi disebabkan kt tempat saya ni tak jumpa cup yg cantik
asyik2 cup tu je..saya masak dalam loyang je..
n amik resipinya kat MyR..
saya nak paste kat sini..
terima kasih tuan punya asal resipi
atas perkongsian resipi yg sedap ni

Bahan-bahan ( 12 biji )

  • Bahan kering
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula icing
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/2 cawan serbuk koko ( guna yang good quality, kalau tak tak berasa nanti)
  • Bahan basah
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan minyak ( minyak jagung/canola/sayuran)
  • 1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat tairu)
  • 1 sudu kecil vanilla essence
  • 1 sudu kecil cuka putih
  • 1 sudu besar pewarna merah
  • Cream cheese topping
  • 125 gm cream cheese
  • 1/2 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted)
  • 1/2 cawan gula icing
  • 1 sudu besar perahan lemon

Cara-cara

  1. Panaskan oven 180 degree celcius
  2. Ayak bahan kering
  3. pukul semua bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati
  4. Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna mixer, low speed)
  5. Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit
  6. Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping bila cupcakes yang dah masak tu sejuk
toping tu saya tak buat sebab tak dak crem chees tu..
tapi kawan2..sedap rasa kek ni tau..
walaupun saya tak tahu rasa yg sebenarnya..


23 comments:

SHAFIDA said...

wah kak suri...dah jadik latu..saya xoernah membaking kek tu..tapi pernah merasa dan beli...rasa dia masam manis..sedap..lagi sedap kalau ada krim cheesee tu

| cik azeya | said...

wah. macam sedapp. sy buat mesti tak jadi. hee

Norhafiza said...

wah, mmg rajin la kakSuri..hehe..lepas ni senyum meleret la FIL akak ye..pastu MIL pun tampang bangga hhehe..No tak pernah gak buat kek ni..takat cokelat kek je hehe..

Cik Pah said...

my fav tuh kak..tapi saya beli slalu kat pavilion kl..satu cup rm 8.00 .tapi sedap giler.. tak hengat punya sedap ..

qemaishak said...

nampak gebu & sedap..
mesti FIL bangga dapat menantu rajin cam kak suri, nanti tapau bg MIL rasa kak hehe

my name is Yana said...

jd, tp mcm kurang kaler rednya...anyway practice makes perfect...keep it up!dr yana langsung tk pernah merasa dan membuatnya...hehe

tun_telani said...

Ooo.. FIL tu father-in-law.. baru tau.. sy pon berangan2 nk wat red velvet nih, cuma x sampai seru.. lg satu sayang nk guna cream cheese. hihi

cemomoi said...

asal datang meleleh je air lio

Zaliedana said...

Assalam n salam kenal kak..tengs ek follow blog sy,sy pong dah follow blog akak..Wah si baldu merah ni duk berangan nak try,tpi xte try lagi..ngee..

dyea irdina said...

datang c&paste resepi...dah lama tinggin nak buat ni tp tgk resepi kat joy of baking dia pakai cuka yg sy takut tak halal..sedapnya......

norgee said...

Kak Suri,
kita serupaaaa...
hari ni sy pn wat cake ni gak...tp, dalam versi cupcakes...lom update lg kt blog...mlm ni kot..hehe


err..kita guna henfon je ambik gmbr..hehe

Nieza said...

amboi kak rajinnya membaking...ni baru la leh jadi menantu kesayangan...sure nanti FIL dan MIL akak dtng selalu umah menantu ni...hehe btw dh lama pun masuk list kek merah ni tapi angin kerajinan lum sampai lagi...haha tapau akaknya dulula 2 ketoi..hehe

My Life My World said...

Rajinnyer Suri. Ini baru FIL nak datang. Kalau MIL datang entah apa dihidangkan yer ;)

tims said...

wow sedap tur..

anyway sis folow suri nanti terjah n folow sis ye..tq

mamawana said...

sedapnyerrrrr......

Umie said...

amboi kak suri ber-RVC dia ye..meh la pos ke sini sikit..lapo tgk kek akak tu..;-)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Akak belum pernah rasa kek ni.Cam mana rasanya suri? Selalu tengok blog orang lain banyak gak buat velvet kek ni.Beli mahalkan.

suri solehah said...

shafida>>oh ya ka..akak buat tu tak rasa masam manis pulak..huhu..tak jadi kot ye..


cik aziya>>hehe..tah2 jadi lagi elok..sj amik hati..


no>>akak bukan intan terpilih nak dia org bangga hehe

suri solehah said...

cik pah>>hehe..tapi kak buat ni tak sampai sedap sampai tak hengat..hehe..kena bnyk belajar lg


qema>>hehe..tahlah depa tu bangga ke tak..tah2 buat tak heran huhu..melawak je..


yana>>emm..tulah..tp kat luar..rednya tu terserlah gak la

suri solehah said...

tun>>huhu..akak tak dak krem ces tu..tu yang tak letak..huhu


cemomoi>>tak pela..terima kasih sbb sudi datang...hehe..tp bawa kain lap mulut skali ye..



zaliedana..terima kasih ye...


dyea>>sila2 dyea..nanti hantar kat akka sikit erk..hehe


nor>>sehati sejiwalah kita erk hehe


nieza>>janganlah selalu depa dtg..risau sih..hehe..nanti akak hantar ye nieza..


MLMW>>hehe..kalau MIL datang..tak berani masak..sbb dia suri rumah..sah2 pakar masak..huhu


tims>>k,,tq erk..seselalulah datang hehe


umie>>hehe..demi umie..sanggup je akak pos kan..ahaks


kak ina>>nak ckp camne erk rasanya tu..suri pun tak penah beli kat kedai..nk lebih jakun lg..tak penah jumpa..huhu

sarah-najwan said...

ni FIL akan puji nih..satgi balik bgtau MIL..

saya pom da lama xbuat kek coklat kukus..huhu..

mixer bagai2 tu msih dlm kotak lagi..

Sunah Mohammad said...

alamak akak! nape sedap sangat rupa dia! huhuhu~~~ kalo kat umah, da wat da ni...sob3..

rATu kEBaYA said...

sudah menjadi red velvet nya... bilalah aku nak cuba pulak..