Assalamualaikum..dan selamat datang

Sunday, March 6, 2011

sotong ....

Assalamualaikum
..
Petang ni rasa bertenaga skit
sempatlah jengok sahabat2
yang datang sini..saya kunjung balas
terima kasih atas ukhuwah ini

tadi dalam duk jenjalan tiba2 tengok kak nor masak sotong
resipi sos plum yg k.nor kongsi dari CMG
wah..teringat sotong kita ada lagi dalam peti es
tak tahu nak buat apa..
tiba2 datang sumber...apa lagi
masuk dapur sambil buat makan petang
terus masak tuk malam ni..
bukan apa malam ni ada tuisyen..
kalau tak masak awal..sian ngan hubby
nak harap pengasuh anak ku tu..huhu

saya banyakkan kuah..along mesti suka sbb tak pedas sangat..
jadinya seperti biasa saya nk mintak izin kak nor
letak resipi kat sini..bagi meriah majlis
terima kasih kak nor..

UDANG BERSOS PLUM*
resipi : CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
15 ekor udang saiz besar
1/2 camca teh lada sulah serbuk
1/2 camca teh serbuk kunyit
Sedikit garam
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang holland, dibelah 6
1/4 biji red capsicum, didadu
1/4 biji green capsicum, didadu
1/4 biji yellow capsicum, didadu
1/2 batang leek, hiris dan rendam ~ k.nor tak letak
1 camca besar sos cili thai (mat guna jenama "LIFE")
1/4 cawan sos plum (mat guna jenama "LIFE")
5bj cili padi ~ dihiris (yg ni k.nor tambah)
Sedikit garam jika perlu
Hirisan daun bawang, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
Udang dikerat hujung kepalanya, buang kaki dan janggut, cuci bersih, lumur dengan serbuk lada sulah, garam dan serbuk kunyit hingga rata. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan.
Tinggalkan kurang lebih 2 camca besar minyak dalam kuali yang sama. Tumis bawang putih dan bawang holland hingga layu. Masuk sos cili thai dan sos plum tadi, kacau rata dan masukkan udang. Gaul hingga rata.
Tambah red/yellow/green dan leek tadi, gaul dan masak hingga pekat dan sos menyaluti udang. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Masak sekejap dan angkat. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.

*saya buat sotong..
n ada juga dua tiga benda yang saya tak dak..jd tak letak..sbb on the spot je kan..
jadinya macam biasa..kawan2 yang takde idea lagi leh cuba..

ps:langkawi hujan ngan lebat petang ni setelah gersang hampir dua bulan..syukur nikmat Mu ya Allah..rasa malasnya nak ke skul huhu

30 comments:

tun_telani said...

Assalamualaikum akak,
chomeynya cara akak kelar sotong. hihi.. xputus.. jd cam corak je.

Mohamadazhan hjDesa said...

salam

wah! sedapnya.hehe. teringat pula masakan mak kat rumah :)

Jue said...

salam kak da..
jumpa blog kak da..hehehe

Kakzakie said...

Cantik cara potong sotong macam tu ye suri. Kakak boleh ikut. Tahnks.

Citarasa Rinduan said...

wah.....
menjadi ko...
ikut sifu2 didapur lama2 makin mahir..

ayu pun nak buat cam tulah..kelor2...cantik sotongku..

sarah-najwan said...

saya da byk kali buat menu ni..salu potong abis sotong tu dan tidak berkuah mcm awk buat ni..ehheh

pahni try nk buat berkuah pulak dan dan kelar je sotong tu mcm awk buat..

tapi menu ni mmg best..cuma saya xguna sos cili thai tu..saya belasah guna sos cili life je + sos plum ..hehee

RaNiA said...

salam kak..kat sini pun ujan gak petang n malam nie..tapi tak lebat mana..

Kak Rosaliza said...

Assalam suri..sedapnya sutun tu..cantik sutun tu

K.Nor said...

hari ni aje, 3 buah rumah tayang menu sos plum ni :)

cemomoi said...

kitorang kalu lauk ni mau seminggu nak ngabih.. daging sotong ikan tak brapa nak laku tu yang penin kepala nak masak

cek chun said...

My feberet nih :)

kpah k-poh said...

kejap...kejap..akak nak ambik nasik dulu....

Piasara said...

"sotong selalu kena masak sambal jer..kalau masak ni..budak2 tu makan bertambah-tambah..tak pandang lauk lain dah..jimatkan..tak payah msk banyak mata.."

YATZAKIE said...

I'Alla nanti sya try buat..tengok berselera je kak..hehe

Nieza said...

amboi sana sini sinun ada masakan sos plum ni kak...kita telan air liur jer lah...sini tak ada jual pun sos plum huhuhu btw nampak sungguh menyelerakan sotong akak ni.

Ati Masrif said...

nampak menyelerakan aida
paling menarik potongan sotong tu

hari ni posa..
nanti ingat nk pi cari sotong ah

^__^

~ yus ~ said...

salam suri,

yus dtg ni...:)

Nampak sedap sotong tu.

Entri suri cerita anak tu, kalau anak2 yus, takde abahnya takpe, jgn takde yus, semua dok menanya. Macam manalah nnti yus takde beberapa hari, pi operate mata.

Tapi kalau abahnya takde lebih dari 2 hari pun bising juga. Semua mula rindu abahnya...:)

Norhafiza said...

wah...mmg menggoda la kaksuri..boleh klo nak try ni..tq sbb kongsi rsp ni ya kak..

♥ manje ♥ said...

cantik la kelaran sotong tuh
berselera nak makan hehe ~

Rinna said...

nyum2 sedap nye sambal sotong tuh menyelerakan laa.. :)

Umie said...

kak suri, sedapnye sotong akak tu..terliur saya nengok nye ni hah...

qemaishak said...

cantik sotongnya dipotong camtu kak..mesti anak2 akak suka ni

suri solehah said...

tun>>amoih tun..tak pasal kembang semangkuk akak ni huhu


mhd>>emm..masakan ibu adalah yg tersedap diduniakan..


jue>>wah jue..duk jepung doh..unpaid leave erk?


kakzakie>>sotong seko2 tu bukan apa..hubby kata makan tak puas kalu potong kecik2 hehe..

suri solehah said...

ayu>>huhu..nak pandai cam sifu bilalah kan


sarah>>ada juga buat daging n ayam sebelum ni..anak2 suka kan sarah..sbb tak pedas..


rania>>alhamdulillah rania..hilang panas setahun huhu

suri solehah said...

kak rosa>>emm sedap boleh tahan gak lah..resipi dr sifukan hehe..


kak nor>>terima kasih akak sudi kongsi resipi..dah lama tak buat ,nampak k.nor buat terus teruja..


cemomoi>>ye ke..kalau umah akak tak cukup pulak..semua mcm penyodok huhu

suri solehah said...

chun>>hehe..samalah ngan hubby tu..kalau sefod..no 1..tak takut gout langsung



kak pah>>hehe..amik je nasi kat sini kak..takyah susah nak balik dapur akak dulu,,



pia>>betul tu pia..kalau anak2 suka senang..org tua tak kisah semua makan..


yatzakie>>macammana yat..dah buat ke?sedapkan..


nieza>>tulah akak tak perasan..kak nor pun ada ckp td..huhu


ati>>wah rajin nya ati posa..kita 20 hari lg tak ganti..gugur bulan posa hari tu

suri solehah said...

yus>>tq yus sudi datang :-)..emm pasal anak tu..insya allah..Allah permudahkan yus..cuma si kecil tu jelah kan..sabar jelah yus..


no>>trylah no..akak pun amik kat dapur kak nor..sama2 kongsi kan..


manja>>tq manja..nampak dalam gambo mmg menyelerakankan..


rinna>>hehe..tq sudi rasa hehe


umie>>apalagi umie..sekarang jugak ke pasar cari sotong..hehe


qema>>mmg qema..anak n pak sekali suka..masuklah pengasuh anak huhu

Cik Pah said...

cantik corak sotong tuh..kreatuf akak memasak

Lagenda said...

Idea baru potong sotong tu kak suri..nnt mak nak try la pulak!

Cik Ina minat Do do Cheng said...

suri sedapnya sotong tu, banyak kuah lagi sedap.kreatiflah potong sotong cam tu. nanti boleh tiru.