Assalamualaikum..dan selamat datang

Wednesday, March 23, 2011

apam coklat

Assalamualaikum...

Macammana keadaan cuaca kat tempat kawan?
kat Langkawi dua tiga hari ni asyik hujan je..
alhamdulilah...taklah panas sangatkan..

jalan2 hari ni tengok ramai yang masak steamed custard tea cake
teringin jugak rasa nak mencubanya...tapi disebabkan hati nak buat apam coklat dulu
makanya balik kerja tadi,,sambil masak utk makan tgh bancuhlah sekali adunan apam ni...
sebenarnya..petang sabtu hari tu dah buat..tapi apam tu jadi naik senget sebelah..
tu yg tak puas hati..try buat lagi sekali..

alhamdulillah..yang petang ni dah ok...anak2 suka sebab coklat..


saya saja letak sos coklat..tapi tak canti mcm org lain..

Sayapun dah lupa..pernah masukkan entri apam ni atau belum lagi..yg pastinya...
resepi ni amik kat dapur kak nor secubit garam..macam biasalah .kak norpun katanya dari MyR..terima kasih..keduanya..daun keladi.

jadinya resipi seperti yang dibuat kak nor seperti berikut;

APAM COKLAT by Alma MyR

1cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan air
1bj telur
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 atau 2 sudu besar serbuk koko

Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
Masukkan dlm acuan lompang** dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit.
Sedap dimakan panas2.

# Apam ni rasa dia cam kek coklat kukus. Padat dan moist.

**saya masuk dalam acuan seriayu

saya kongsikan pulak kat sini sebab resipi ni senang n ringkas...
bolehlah kawan2 yang takde idea nak minum petang besok cuba pulak...
tak gitu.. :-)

19 comments:

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Kat sini pun hujan gak suri.bestnya kat Langkawikan. Akak belum pernah pergi lagi sana. hujan-hujan laparkan, tu yang suri asyik wat kuih je untuk anak-anak ye.sedap tu cam puteri ayu je.

Izan Ishak said...

sedapnya apam coklat ni mama...izan dah lama teringin nak buat kek dan yg seangkatan dengannya...tp letih pindah umah tak abis2 lagi...nak cuba jugaklah nnti~

Zaliedana said...

Assalam kak,owh akak duk langkawi yer,dah lama xg sana,padahal bkn jauh sgt pong kalu blk kg tuh kat aloq staq,akak kat pg nih dari tghr ujn samp la..Btw ujan2 nih tgk apam akak nmpak sedap la,dah la mcm2bentuk ajer,ngee..

tun_telani said...

kak suri~~ apam nmpk sgt sedap.. sy suka makan coklat2 nih =)

cemomoi said...

dah makan malam bule le nengok apam ni... kurang le meleleh air lio tu

sarah-najwan said...

jeles ai dgn apam itew..huhu

kak Erna said...

suri..hari ni panas pulak..
2,3 hari lepas memang hujan aje..

Nieza said...

Assalam kak....rindunyaaa...lama tak singgah sini..haha dh ketinggalan ketapi dh saya ni..baru blk bercuti kak tq atas ingatan. btw sedap nengok apam coklat ni nieza tak pernah buat lagi nanti nk cuba jugalah..:)

norh said...

hujan2 ni memang best kalau dpt ngadap makanan :)
kat sp hujan..

ainnoraini said...

selamat pagi...
belum b/fast lagi ni...sedap kalau mkn pagi2 ni...

Norhafiza said...

Labuan ok je cerah tp malam2 ujan la hehe..

wah..sedapnye kak..resepinya lebih kurang sama mcm kek coklat kukus kan kak...anak2 No mesti suka ni klo buat...mmm bila No nak merajinkan diri ni...jeles plak tengok kakSuri rajin hehe..

kakcik said...

KL pun sering hujan sekarang - kadang lebat, kadang tidak. Pagi ni agak lebat, harap2 tengahari nanti panas - kalau tak, kain tak kering di ampaian. :)

nurkass said...

salam kak suri..
semalam BW kat blog kak naor, ramai yg buat tea cake tu..haihhh..cam best jek kan..

qemaishak said...

wah siap ade bentuk love tu..
mesti anak2 akak suka ni:)

noor said...

saya sgt suka apam..
ltk lak coklat cam tuh ek mmg sodappp

miloais said...

sedapnya makan apammm!
memang peberet iols...

bila ye nak pos kat iols barang setupperware-dua???
ekekekeke

Piasara said...

"apam cekelat pulak dah,suri nak tanya sikit..serbuk cekelat kat sana murah ka...kat sini la ni mahai sungguh.Tp nak buat sekali sekala ok la...

Ati Masrif said...

as salam suri,

camne pencapaian anak murid
ok ke....

lama tak buat kuih...apalagi
apam yang susah tu..

nmpak sedap gitu

Adinda Amy Sensei said...

hai akak...

apa khabar?
waahh...rajin aaa akak wat apam..hehe