Assalamualaikum..dan selamat datang

Sunday, January 13, 2013

petua banyakkan susu

lagi dua minggu lebih kurang ...
aku akan masuk kerja semula...
malas sangat rasa,,seronok duduk kat umah,,
walaupun penat dengan karenah anak2...

memikirkan nak masuk kerja..hati mula risau
bukan apa,,,teringat stok susu Aisyah masih belum banyak lagi
makanya semalam,seharian duk google
cari petua banyakkan susu...
sampai berpinar mata mengadap lappy
seronok tengok kawan2 yang mempunyai stok susu yang banyak...

subhanallah..ada yang sampaikan penuh peti ais...
;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
pengalaman aku sendiri,,
untuk 4 anak yang sebelum ni,,,
stok susu ku hanyalah cukup2 digunakan untuk dua hari sahaja
hari ni perah,,hanya dapat guna untuk esok..
huhu....

setelah baca pendapat ibu2 diluar sana...
apa yang dapat disimpulkan untuk penyusuan eksklusif ni
...kena positif......banyak berdoa moga Allah permudahkan...
selain dari makan makanan yang membanyakkan susu
seperti kurma dan sebagainya,,,
.....harapan ku,,,,untuk Aisyah,,,
 semoga Allah memakbulkan impian ku
untuk penyusuan eksklusif sehingga 6bln
seperti yang dicadangkan oleh pakar...insya Allah....


.....tiap kali ada anak kecil aku suka baca forum susuibu.my disini

20 comments:

Knor said...

pengalman knor pula..banyak mkn sayuran hijau bayam,sawi dan lobak putih

kak nora said...

selamat masuk kerje kembali..

suri solehah said...

Oh ya kak nor,,,terima kasih sudi kongsi petua,,,,

suri solehah said...

Kak nora,,bercinta ingat nak masuk kerja ni kak huhu

jeBateja said...

wife den dulu minum susu AMMOM rasa nya...err mcm salah eja plak,.....tapi 2 3 jam..terus banyak susu....ahakz

sal ya said...

tak kerja jadinya memang direct breasfeed.

Cikgu Ma said...

untuk ibu2 ni..hihihi

sudipVSsenduk said...

asik teringat je anak dkt pengasuh kalau baru masuk keje nanti kan... huhuhu

RULZA said...

Assalamualaikum..

Insyaallah kak suri, ada rezeki anak...ustazah bahiyah kat baca sueah al hujarat juga.....

:)

Kesuma Angsana said...

in Shaa ALlah kalau niat yg baik , pasti akan dipermudahkan ye

LiYa HaNiF :: said...

alaaa akk liya lagi jeles tgk org yg still bf kan bby dia.. qalesya dulu setahun je.. pastu dia sendiri yg taknak... ;)

Teacher Basariah said...

jangan 'escape' sesi memerah..setiap 2 jam wajib perah..insyaAllah..ada rangsangan banyaklah susu..usaha, doa tangga kejayaan..

Puan Kutu said...

betul tu kena positif,susukan anak dengan kerap,bykkan minum air,amalkan surah al-hujurat,bykkan doa juga supaya susu byk utk anak..tu antara yg sy tahu..:)

AZLINA said...

Assalamualaikum Suri..dah lama cuti memang rasa malas sikit bila nak masuk kerja balik kan! actually sedih pun ada sebab nak berenggang dgn baby nanti..jgn risau2 sgt nanti susu x nak banyak, relaks je Insya Allah guna petua2 tu semua pasti baby puas minum susu ibu :))

wahida said...

caiyok caiyok...mesti boleh punya tu kak...


sama2 kita doa...

Zaitun said...

Semoga Aisyah mendapat bekalan susu yang secukupnya.

In Syaa Allah dengan izinnya...

mama maman aka yana said...

insyaallah akan baik2 aje... :-)

Kakzakie said...

Moga impian Suri tercapai. usha dulu Suri selagi boleh. Masa kakak dulu tak ada pencerahan macam sekarang..

EmbunRosaliza said...

Assalam suri akk nak bagi petua pun tak ada, sbb ank2 semua minum cap gantung je hehhe sampai 2 tahun, harap2 susu suri cukuplah utk bby nnt. Selamat bertugas suri

QasehnyaRania said...

in shaa ALLAH..
semoga dipermudahkan dan selamat naik kerja semula :D