Assalamualaikum..dan selamat datang

Saturday, June 18, 2011

Makaroni Goreng Pedas Berempah

 Assalamualikum...
Sahabat yang dirahmati Allah
Pagi nikan rasa tak sabar-sabar nak bercerita
....
tapi bukan cerita sensasi apapun
cuma cerita pasal makan-makan je
...
Pagi ni hubby kena kerja pulak
jadinya saya bangun pagi sediakan sarapan
dah kita cutikan...jadi merajinlah diri
menunya, semalam dah amik resipi kat blog kak nor secubit garam
rasa teruja dari malam tadi lagi nak buatnya
sebab mengikut kak nor,resipi tu sedap sangat...
....
.....
terasa rempahnya...sedap....

 Hasilnya...memang betul kata kak nor.....
memang sedap sangat...
saya n hubby yg jarang sarapan pepagi pun
boleh habiskan dua pinggan...
>>>
>>
Jadi seperti biasa...manalah tahu ada sahabat yang belum ada idea pagi ni,,,,boleh try resipi ni...saya copi dari dapur Secubit Garam....terima kasih kak nor..

MAKARONI GORENG PEDAS BEREMPAH
resipi : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
2 cawan makaroni ~ k.nor guna jenis shell
1 kpg dada ayam ~ dipotong kecil
3 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang
1 labu bawang besar *
1 biji tomato (besar) *
1/2 batang carrot *
1/3 biji capsicum merah *
1/3 biji capsicum hijau * (* dipotong dadu)
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk cili kasar
1/2 sudu besar cajun
2 sudu besar sos cili
1 cawan air rebusan makaroni
1 biji telur ~ dipukul sedikit
garam
sedikit gula
daun sup ~ dihiris
minyak

Cara:
Rebus makaroni sehingga lembut dan toskan. (Asingkan 1 cawan air rebusan)
Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan ayam dan masak hingga isi ayam bertukar warna putih.
Masukkan tomato, carrot, capsicum merah dan hijau dan goreng seketika.
Masukkan pula serbuk lada hitam, serbuk cili kasar, cajun, sos cili, garam dan sedikit gula jika suka.
Masak hingga tumisan berbau wangi dan alihkan bahan2 ketepi kuali dan masukkan telur.
Biarkan telur masak sedikit lepas tu kacau hingga menjadi seperti scramble egg.
Masukkan makaroni dan juga air rebusan tadi (tujuan dimasukkan air adalah utk menghasilkan makaroni yg sedikit basah dan tidak terlalu kering.. boleh skip jika lebih suka makaroni yg kering)
Kacau goreng lagi sekejap dan bolehlah dihidangkan dlm pinggan.
Taburkan daun saderi sebelum dihidangkan.





Tapi,,kat dapur saya tak de cajun tu...jadi tak tahu wanginya camana...saya bantai letak origano..huhu...ala2 nk bau piza lah pulak..hehe...tapi yang pasti nya resipi kak nor ni memang sedap..kena dengan selera saya yang asyik terliur apa yang orang makan ni,,,,

30 comments:

nurkass said...

amboiii..
ibu dan isteri mithali nih..
ada lagi tak..hehe

Kakzakie said...

Suri nak tahu tak anak-anak kakak makaroni shell/reben mereka kurang minat. Mereka suka yg hollow walau sebenarnya rasa adalah sama. Hairan kan.

Kakak nak cubalah resepi ini....

K.Nor said...

salam suri.. alhamdulillah.. dah menjadi makaroni tu.. sedap kan.. hehe.. kalau letak cajun lg sedap.. tp bila suri letak oregano pun ok gak tu, wangi cam bau pizza.. mekasih sudi cuba ya.. :)

suri 1st yg try tau .. tahniah hehe

suri solehah said...

kass>>anak2 bangun tadi licin,,akak buat sebungkus td


kakzakie>>anak2 suri jenis kuat mkn..alhamdulillah..try lah kak sedap sgt...


k.nor>>terima kasih sgt2 sbb kongsi resipi yang sedap sesangat ni..teruja nak cuba sebba byk kali kak nor cakap sedap..hehe.pasni kena pegi cari cajun lah..

pena rozie said...

dah copy.buat la....

sarah-najwan said...

akak nk try..dan cajun ke origani ke..akak xkenal gapo dio tu wey..huhu

tun_telani said...

tun pun x tau cajun tu ape.. hihi.. tu bahasa melayu ke bahasa inggeris tu ;p

tun suka mkn spagetti. kalau makaroni ni kurang sikit. maybe blh guna resepi ni wat spagetti kot =)

JunAina said...

salam...

nampak best jekan...aina suka mencuba apa juga jenis makanan tapi syang anak2 mahupun suami jenis typical...asal sarapan je nasi lemak, bihun goreng, mee goreng, nasi goreng...masak spagetti, makaroni memang mak sorang je yg mengadap nanti...

salam ukhwah...

Cik Pah said...

cajun tu herbs jugak yer ? harus di google ni..

cek chun said...

Budak-budak suka ni, org dewasa lagi la.

sal said...

Nampak menyelerakan..klu dekat memang tak malu mintak...

almaklum hari ni kita masak ikan kering dlm blog..nak juga merasa makaroni PULA..huhu..

Acik Erna said...

Suri..akak belum pernah buat macaroni..teruja jugak nak cuba ni..

Cik Ina Do do Cheng said...

Suri sila percaya, akak tak pernah goreng macaroni. bila nengok suri wat cam terliur plak. cam senang ye.

Nieza said...

sedapnya! nieza suka gak mkn macaroni ni..:)

Piasara said...

"fuhh sedap nampak tu suri..terima kasih sbb sudi share kt sini terima kasih juga tuan empunya resepi...serius sy tak pernah goreng makaroni..leh try nnti (bila mood rajin ler..)"

AZLINA said...

Assalamualaikum Suri...terliur dah bila tengok makaroni goreng tambah yang pedas camni...akak jarang buat makaroni, kena beli la esok ni...

Ati Masrif said...

bolehlah cuba
macaroni dah nk expired
tadak resepi..hehe

suri solehah said...

sarah>>saya pun tak penah guna cajun tu..kalau origano..ada lebih masa buat piza hr tu huhu


tun >>try lah akak rasa sedap resipi ni...


jun>>salam ukhuwah..suami alhamdulillah jenis tak kisah..bukan apa jenis tangki besar..masak apa pun jalan

suri solehah said...

sarah>>saya pun tak penah guna cajun tu..kalau origano..ada lebih masa buat piza hr tu huhu


tun >>try lah akak rasa sedap resipi ni...


jun>>salam ukhuwah..suami alhamdulillah jenis tak kisah..bukan apa jenis tangki besar..masak apa pun jalan

suri solehah said...

cik pah>ha ah ciik pah..herba org itali kut ye,,huhu


mai>.memang mai..adam yg tak kuat makan tu pun nampak selera...along jgn cakap lah


kak sal >>hehe..tu lah kan..takpa lah kat alam maya pun moga ukhwah berpanjangan


k.erna>>try lah kak..jujurnya pada suri..resipi ni sedap


k.ina>>sedap kak..cuba lah


nieza>>akak tolong promo resipi kak nor ni...mmg sedap

suri solehah said...

kak pia>>suri amik resipi dr kak nor..try lah kak...sedap


k.azlina...mcm dah cuba ke..sedapkan


ati>>tepat pada masa tu hehe

Che Mid said...

Salam, Tekniknya sedikit berbeza dari biasa ni.. wajib cuba..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

alahai...

bestnya. bila lah mud menggodek dapur saya nak datang ni....

Hanis Azla said...

hidangan sarapan pagi yg memikat selera ni..

wahida said...

ya allah!! sedap benar nampaknya ni...harus try ni..tengs sudi kongsi resepi...

aDieyZa said...

nampak sgt sedap.. yummy2!!

~ yus ~ said...

memang nampak sedap suri...mcm nak cuba juga je, bila mood rajin nak dtg ni?...hehe

Hjh Noralenna Abbas said...

Sedap nampaknya. Nanti boleh cuba! Terima kasih.

miloais said...

ok... iols ambik ye resepi ni... :D

Norhafiza said...

mmg sedap kakSuri..No pernah buat dlu..tp No buat kurang pedas sbb anak2 tak amkan pedas hehe..walopepun mmg sedaaaap..