Assalamualaikum..dan selamat datang

Thursday, June 23, 2011

kuih ketayap

Assalamualaikum...
>>
>>>
Tak tahu kenapa...
dalam semangat nak berblog tu kan....
tiba2 je dalam seminggu ni line teruk sangat
....bukan lagi tahap siput...
tapi dah tak tahu nak kelaskan tahap apa dah...
dua minit pertama je bband ni okey
pastu...pendek kata masak apapun dulu sempat.....

dan...tiba2 jugak hari ni line elok sikit...
jadinya dimalam haripun
teringin bercerita lagi...
cerita kuih untuk berbuka tadi....

dah lupa dah apa org kampung saya gelarkan
tapi kalau sesetengah orang panggil kuih ketayap,,,,

kuah ketayap versi tangan keras saya...apa2 halpun rasa manis intinya memang sedap.....

oleh kerana bersiaran tengah malam...
itu saja lah cerita untuk awal khamis ni ....
selamat malam....

26 comments:

Kak Rose said...

Salam suri, satu kelainan bila kuih ketayap ni kaler merah... teringin nak makan la pulak! asik ijo je jemukan...

rajinnya berpuasa!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

hiiii....

comellah pulak ketayap kaler pink.

Umie said...

salam kak suri..dah lama saya x buat kuih ketayap...kat sini mcm malas sikit nak buat sebab intinya cuma bole guna kelapa kering..takde kelapa fresh..so, tak kick sangat...hehehe... mcm2x alasan saya kan..sebenarnya pemalas...hehehe

Citarasa Rinduan said...

Yer lah..
warnanya berbeza.. but nice...

kak suri, sepiring..heheh

Hjh Noralenna Abbas said...

Suri,
Orang di melaka panggil 'kuih dadar'warna hijau juga. Tapi yang warna pink, baru inilah saya nampak.Satu kelainan.

Kakzakie said...

Anak kakak panggil kuih gulung. Biasa kakak buat warna hijau sebab guna air pandan...

qemaishak said...

Kak da ore panggil kue batang buruk hehe..cantik lak warna pink biasa hijau je hihi

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

i loikeee kuih ketayap u...

miloais said...

wahhhhh!~ cute plak kaler pink ni...
selalu jumpa kale ijau aje....

sarah-najwan said...

berukben ni kene setting kat manage devices..setting 3G only..baru lajuuuuu..

akak salu makke kaler hija ketayap ni..hhehe..

Norhafiza said...

trg panggil kue gulung..klate panggil ketayap..ada yang panggil kue dadar..walo pe nama sekali pun anak2 No dan abang mmg suka makan kue ni..cuma No je tak pernah buat main beli je hehehe...

cantik gak kale pink kan kakSuri..yg penting isinye tuuuuu sedaaaaap hihi..

Cik Pah said...

warne merah mak ngah.. lain dari yg lain..tapi pasti sama kan.. saya pun suker kueh nih.. kalau mama buat suruh dia buat tebal tebal..lepas tuh tamak letak inti banyak..

Acik Erna said...

assalam suri..inti kelapa dah habis..tak dapat la nak buat kuih ketayap..

Kak Rosaliza said...

Assalam suri..ore kapung kito panggil bate buruk heheh...sedapmanis2 inti tu..larat puasa suri

sal said...

jarang tengok ketayap warna merah selalu warna hijau..kreatif betul..

lama dh tak makan..klu buat kadang2 terkeras atau terlembik..kena ada kemahiran juga membuatnya yee

nurkass said...

alahai..sayang la pulak nak makan..
cantik color nye..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

tengok color pink tue yg BSB x tahan nak gapppp...

suri solehah said...

kak rose>>aceli tak dak pandan ,,tu yg bertukar kaler tu huhu...suri ganti posa kak..tahun sudah tinggal posa sebulan...


reen>>versi tak dak pandan tu...


umie>> umie jap mufin jap berkebun..kira rajin gangat tu hehe

suri solehah said...

Ayu>>biasalah duk ting 3..malas nak cari pandan guna je surap huhu...


Hajah>>tu lah..ada mcm2 nama kan...daun pandan tak dak huhu


kakzakie>>tu lah kan kak..guna pandan wangi je..suri malas nk mencari pandan,.kebetulan habs stok huhu


qema>>baru ingat tu qema..kak da hilang ingatan pasa namo kuih ni hehe


ladizul>>sesekali sedapkan..ken kalau yg nipis tu...wallah..


iols>>versi org malas nk cari pandan..huhu

suri solehah said...

sarah>>tu lah..lepas hubby seting 3G baru laju..tu yg boleh online tu..geramkan


no>>mcm namakan..yg pasti mcm kata no lah...inti sedap..sedaplah


cikpah>>hehe..amoh cik pah..kot cik pah buat bg mama hehe


kak erna>>tu lah kak..kelapa mahalkan sekarang,,sebiji sampai 4 rm huhu


kak rosa>>terlupa nama tu huhu,,,suri ganti kak..tinggal sebulan..baru kalut nak ganti huhu

suri solehah said...

kak sal>.bukan kreatif..kebetulan kaler hijau n pandan tak dak hehe..


kass>>kaler cantik..tp rupa tak berapa nk cantik..tangan keras..jd tebal hehe


BSB>>hehe..saya bab isinya yg manis tu yg tak tahan tu

Cik Ina Do do Cheng said...

Suri, sihat ke? dalam keadaan yang sarat lagi nak wat kuih. rileklah suri. kuih ketayap tukan remeh, nak wat inti bagai.kuih ni sedap wat minum petang, kat sini cik ina bantai je sarapan pagi.

Piasara said...

"alamak..pink kaler!..hehehe..cun la...lecehlah nak buat inti bagai.
saya kalau rajin buat inti byk2..pastu tiap2 ptg ulang tayang kue yg pakai inti sama,
ketayap..onde2(kue bom)..pau..kalau rajin ler,kalau tak berapa rajin tak jadi kue inti keras dlm peti ais la.."

Nieza said...

assalam Kak Suri, wahh menarik kuih akak ni...cun colour pink gitu..sedapnya...i like..:)

RaNiA said...

sedapnya ketayap..sesetengah org jual ketayap tapi inti kelapa dah takde rasa lemak langsung..huhuhu

Ati Masrif said...

amboiii suri ....

pink gitu...

apakah anak dlm perut tu
gegirl .... ^___________~