Assalamualaikum..dan selamat datang

Friday, April 29, 2011

puding telur beroti@puding roti kremer

 Assalamualaikum...


Malam tadi badan rasa kuat sikit..
apa lagi saya mengambil kesempatan..masak puding karamel...
hari tu lagi nak try masak lagi sekali puding karamel..
sebelum ni yang saya cuba kat sini yg tak terbalikkan tu..tak guna roti..
resipi yang ni saya godek dapur kak rosaliza guna roti..
emmm.makan kejap tadi ni sungguh sedap..tq kak rosa


sejuk tekak selepas keluarkan dari peties pagi ni..huhu..



PUDING TELOR BEROTI @ PUDING ROTI KREMER

Bahan2nya

~ 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
~ 4 keping roti gardenia
~ 3 biji telur - di pukul manja dan di tapis
~ 2 cawan air suam
~ 1 Atau 3/4 cawan susu pekat manis
~esen vanilla

Cara- cara

Dengan menggunakan loyang, sediakan gula hangus........kemudian ketepikan. Panaskan pengukus..... Carik2kan roti kemudian blender  bersama air suam dan susu. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Kemudian masukkan adunan tadi kedalam loyang  gula hangus dan kukus sehingga masak..


jadinya pada kawan2 yang nak makan petang ni leh buat sekarang..masuk petiais..petang nnti hidang..sedap..manis dimulut..





bila rasa badan kuat skit rasa nak buat macam2...
nak kemas rumah..nak basuh kain,,nak mop lantai.
last2 duk depan lappy je huhu

34 comments:

Ati Masrif said...

salam aida,

alhamdulillah...dah sihat tu
lepas ni mesti rajin masuk
dapur kan...

~Norul Mas Hana ~ said...

tak pernah try yg ada roti...leh la try nnt... =) Moga akak cepat sembuh seperti biasa yer..

zih@n said...

slalu hubby bt yg xde roti tu..hehehe
nk try la nti buat ikut resepi ni plak...=)

~ yus ~ said...

alhamdulillah...dah kembali sihat. Dah mula tepek gambar makanan kat blog....suka..:)

Kakzakie said...

Oh... suri sedapnya. Kakak ada baki roti kat rumah tu. Tapi selalu masa baca tu beria-ia nak buat bila balik kerja dah jadi lain....

nurkass said...

emm..
makan sejuk2 mesti sedap..
uhhh..terbaekkkk..tu mesti dah habiskan..sampai hati..

Acik Erna said...

assalam suri,,memang sedap puding tu.
lagi2 kalau masa sejuk kan.

Kak Rosaliza said...

Assalam suri..suka bila tgk suri dh msk2 ni...ari terpk gak nape suri ni heheh

Sedap n nyaman tekak bila mkn sejuk2 tu, resipi ni utk elak dari membazir roti je, tapi kalo nak yg sedap betul kena guna puding karamel betul, baru best

Norhafiza said...

assalam kakSuri...naaaaak sket! akak ni betul buat No terlio la hehehehe..

Nieza said...

sedapnya puding tu kak..terliur dh pepagi singgah sini:)

qemaishak said...

kak tahniah, baru tahu akak pregnant..

Qema copy paste resepi nak try weekend ni, hubby suka puding roti ni..

Ada Dalina said...

fevret cik abg sy. tp sy x penah try msk utk dia sbb x reti..ekekek...ermmm, leh la cuba nnt... :P

saya YANA said...

senang... Yana nak try la kalau ada masa nanti...

Maya Mayana said...

alhamdulillah dh sihat,patutla lama tk nampak...hantar sini sikit macam sedap je tu :)

sarah-najwan said...

mmg best puding ni..
bestnya tu sampai besar gmbrnya..hehee

sal said...

suri lama tak bersiaran..
sekali2 disajikan puding roti..memang sedap...mekasih..

aZuMaya said...

salam suri,,,mmg nampak mengancam ..nak cubalah ...saya copy resepi yea,,,,mintak izin

storyfromme said...

meleleh air liur tengok.da la tengah lapa.

Cik Ina minat Do do Cheng said...

dalam duk alahan pregnant sempat lagi merajinkan diri wat puding kramel.akak ni baru nak buat puding roti , sebab dalam esbok ada roti lama , nak buang sayang.

CT Delima said...

Assalamulaikum salam dari Dapur CT

bila terpandangkan puding roti ni tekak macam mengidam pulak nak makan. lama betul tak buat. Yang sedapnya bila makan sejuk2 tekak terasa nyaman nya :D

Semoga diberi kekuatan dalam keadaan berbadan dua ni, semoga selamat hendaknya.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

abg dan anak2 memang suka tapi kita malas nak buat sebab kita tak makan...


hehehe.. teruknya kan ?

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

nampak sedap sungguh..nanti nk cuba try test la...

AZLINA said...

Assalamualaikum Suri..tahniah dari akak, baru tau citer. Tetiba akak pulak rasa mengidam nk mkn manis2..hehe..Kat rumah akak ni kalau buat puding mcm ni sekali hadap je, semua antu puding.

Umie said...

Salam akak, saya suka nak makan tapi nak membuatnya tu malas...hehehe.. kalau dekat, dah lama pi ketuk pintu umah akak mintak sepotong dua..hahaha

Cikgu Tie said...

Mesti sedap ni! Nanti Cikgu tie nak cuba buat.

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

selamat kembali ke alam blogger..

lizz said...

emmm sedap...terliurnyer puding tu..

mommylavender said...

salam malam suri~ wahhhhh..sedap tu, nak sikit~hee

nur easy said...

sedap ni makan sejuk2 kn..:)

Papa Mifz said...

perghhh...terliur papa mifz bila tgk puding nih....kene suruh wife try buat nih....

salam kenal dr papa mifz yer...:)

MindaMalay said...

salam.... tumpang baca...

Citarasa Rinduan said...

nyami..
nampak menyelerakan...

ibu suri..
apa khbar kamu..lama ayu tak singgah sini..
harap kamu sejahtera ya

Acik Erna said...

Assalam suri..walau pun dah rasa sihat sikit..rehat lagi ye suri..semoga suri terus sihat..

miloais said...

salam suri...
masih tak sihat ke????