Assalamualaikum..dan selamat datang

Wednesday, April 6, 2011

mati akal

Assalamualaikum...sahabat yang dirahmati Allah


Hari ni seharian saya berfikir....
pasal anak saya yang sulung tu..
Si Along ni berusia 6 tahun..anak sulung baru 6 tahun huhu
along ni saya baru hantar sekolah(tadika) baru tahun ni



masalah yang saya hadapi sekarang..
baru masuk bulan 4 sekolah
Along buat hal macam2....
dalam seminggu ada 2-3 hari sahaja dia pergi sekolah
itupun selepas kena marah..

saya pun dah pening..tiap2 pagi along akan bangun dan menangis
sambil merayu-rayu tak mahu pergi sekolah

kadang tu sampai tahap meraung2...
masa saya dah penat,saya izinkan dia tak pergi sekolah
tapi kalau dah hari-hari???>>

Saya dah pernah jumpa gurunya
katanya dia tak pernah ada masalah kat sekolah
???????
ni je yang along suka...main game...

ada tak pernah kawan2 hadapi masalah macamni??
macamana lagi harus saya pujuknya untuk ke sekolah,,,

memang saya mati akal......

34 comments:

mama tims said...

suri..ni masalah biasa..sya pon dulu cam tu jg,tp sya pujuk tp dia nangis,takpe biarkn..lama2 hari hari dia akn biasa..insyaallah..

Kak Rose said...

ke ada yg x kena kat tadika tu? ada anak kawan dulu cam tu jugak... last2 carikan air penawar baru ok... x tau apa yg x kenanya? boleh caya ker, tp kita kena usaha kan. muga along akan suka ketadika lagi nnti...

ainnoraini said...

anak kawan saye tu pun same jugak nangis jer bile nak kesekolah..bile hantar dia kejar mak dia sampai ke kereta...dah habis cara nak memujuknye..

akhirnaye mak nye jumpe ustaz yg pandai lembutkan hati anaknye tu...

alhamdulillah sekarang ni dah ok..

storyfromme said...

biasa la tu kak.adik saya pon malas pegi sekolah.tapi die takde la nangis2.die berlakon je.demam la,buat-buat tak sedar la.macam2 taktik die.

kpah k-poh said...

Alhamdulillah..anak akak tak de lah pulak mcm tu..Tapi ada jugak akak dengar yg anak2 kawan yg jadi cam tu..depa pi jumpa ustaz buat air penawar..lembutkan hati...Tak salah yaaa..cuba..

YATZAKIE said...

la..tibe2 sya teringatkan msa sya kecik2 dlu..msa tu sya nangis gak tp mak wat xtau je kat saya kak..lpstu saya da bosan sendiri bla slalu kne marah,automatik g skolah terus..hehe.sabo ek kak..

cemomoi said...

ada jugak tapi tak tak le teruk ngat.. mungkin dia rasa ada orang kat rumah tu yang dia tak brapa nak g skuloh tu

kakcik said...

Anak kakcik dulu pun ada yang macam tu. Kakcik buat 'kering hati' je... Kakcik tinggalkan dia 'melalak' di tadika untuk diuruskan oleh cikgunya...

NM02 said...

hai suri, salam kenal dari saya jugak. singgah tinggal jejak terus ni. kalu sudi, jom follow me back. hehehe *__*

nurkass said...

alahai..siannya...
emmm.nape eh along taknak gi sekolah..

kak suri dah try slow talk ngan dia ke..manalah tau kot dia nak cerita masalah dia..

Che Mid said...

salam kenal, ha itulah cabaran ibu moden ni kan.. agaknya anak suri saja test power tak, nak tengok ibu dia ikut cakap dia ke tidak..

miloais said...

teringat my doter dulu - hadapi masalah yg sama - tak mau pegi sekolah @ tadika
puas pujuk - kekadang tu - dah sampai depan pagar - menangis2 tak mau pegi..

bila di siasat [my hb pegi tengok kat tadika]- rupa2nya ada sorang budak yg suka sangat kacau dia - tarik2 baju - tudung - sorok buku bagai lah....

kekadang - budak2 ni tak tau nak cakap dan takut nak cakap
kena tanya banyak kali - sesekali pegi tengok....
tengok tu - sekadar nak tau - kenapa dia tak mau pegi sekolah...

kella said...

saya ada pengalaman begini, tapi adik saya la.. dah lama dah, sekarang dia pun dah mengaji tinggi.. dulu, dia memang liat nak ke tadika, paling teruk apabila dia balik ke rumah sendiri senyap2 dan menyorok kat belakang pasu! tanya cikgu katanya tak ada apa2..
cek punya cek, rupanya cikgu pernah marah dia dan mcam ugut la, kalau dia buat salah lagi, dia akan kena cubit! tu yang dia takut tu..... hmmm mesti ada sebab kenapa along cam tak suka, kena betul2 check...
harp semuanya ok lah tu, mungkin dia tak biasa sahaja kot.. pujuk2 dia lama2 ok lah tu...

salam singgah jalan2 sambil beri komen... :)

Sari Yusa Ibrahim said...

urmmm... cuba amalkan baca surah Al-Insyirah dan hembuskan pd ubun2nya, buat slalu..

Mayana said...

emm minumkan air penerang hati...baca doa dan fatihah kat ubun2 waktu dia tidur...anak yana la ni pn sama..nk tgok cd je..yana sorokkan dvd tu ckap cuti je tengok...yana kdg2 denda juga kat anak yana tu...tp bdn anak akak besar mcm dh sekolah rendah...cubalah kak yer...kita kdg kena tegas juga dgn depa nih...

Kakzakie said...

Suri kakak rasa budak lelaki memang agak agresif sikit. Suka main lagi. Kena cekal hati macam kakcik kata. Umpan dia dgn apa yg dia suka ke....

Kalau tak kesian along akan tertinggal sebab kebanyakan sekarang 4-5 tahun dah tadika dan 6 tahun masuk pra-sekolah di sekolah kebangsaan campur dgn budak-budak tahun 1-6.

qemaishak said...

kak saya xde pengalaman, tapi anak kawan saya pun macam ni, bukan takat xmo pergi sekolah tapi siap peras ugut kawan2 kat sekolah padahal perempuan tu..
kawan saya pergi jumpa ustaz minta air penawar pelembut hati, alhamdulillah ada perubahan juga walaupun tak sepenuhnya.

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Suri , akak ada masalah cam tu masa anak lelaki no 3 sekrang dah 18, sekali je akak pukul dia terus okey. cam ni suri, kalau dah cara keras tak boleh , cuba cara lembut. cam kawan akak, anak dia tak nak sekolah sampai darjah 5, tapi sebab cikgu marah dan pukul dia.

cuba suri tanya elok-elok kat dia, pasal apa dia tak nak ke sekolah.nanti bolehlah usaha cara lain.

Cik Pah said...

mesti ada something wrong somewhere kak.. kalau tak takkan dia buat perangai camtu skali kan..

pergi siasat dan jadi spy esok ..

sarah-najwan said...

saya mula2 pujuk jugak..
last2 kalu teruk sgt mengada2 tak nk pi skol...mak silambam dan bersilat terus..hehehe

tu saya guna utk anak3 saya..cara dia ganaz sket..hhehee

el-amsyar said...

slm...apake halnya along ni....yg amsyar pulak mlm kalut nk tido esok nk jd org paling awal p sek.....ckgu xsampai lg dia tercegat tgu dpn pagar....xmau dh g antar mama kt titi tinggi nnti lewat smpai...kawn dah bg salam amsyar baru nk sampai.....
xpo la...cuba2 lah pujuk diaa

Adinda Amy Sensei said...

mungkin ada sesuatu yang mengganggu fikirannya di skolah tak kak?

Piasara said...

"saya pun pernah jadi mcm tu...saya pujuk beli mainan jer..ok pulak...nasib tak hari2 mcm tu..cuba pergi jumpa ustaz minta air penawar je kak...ustaz2 ni tahu ayt2 quran yg khusus nak lembutkan hati budak2.."

suri solehah said...

mama tim>>akak tak tahulah,,perangai dia jd gini dalam bulan 2 hari tu..hari ni tak pergi lagi..



kak rose>>tak tahulah kak..tanya ngan cikgu tak dak apa katanya...rasanya kena buat camtulah..kena cari air penawar..hari ni tak pergi lagi huhu..tq kak


ain>>tu lah ain..dia penah nangis kejar keta saya..rasanya nak cuba camtulah..kak rose pun ada cakap gitu ..tq ain..


story>>tak tahu lah sis,,akak ni dah tak tahu nak kata apa..nk kena cari air penawar mcm pandangan kawan2 tu lah

sal said...

budak lagi kan, manja skit..hembuskan 'ya LATIF'..'Ya Allah' berulang2..moga dia lembut hati...

suri solehah said...

kak pah>.rasanya nak kena buat gitulah kakpah..kena cari penawar tu..


yat>>hehe..ooo sendiri buat ye..mesti mak yat pening cam akak skrg..


cemomoi>>tak tahulah..tanya nape tak cakap..


kak cik>>hehe..Along ye kak cik..tp kak cik masalah ank suri ni..dia menangis kat umah lagi..tu yg tak tahan tu..

suri solehah said...

NM02>>terima kasih sudi datang sini gak..insya allah..jap lg sy ikut hehe


kass>>dah habis slowtalk kass..masalanya dia ni jenis berahsia..akak tak tahulah..


cik mid>>salam kenal jugak..tak tahulah..menangis sampai bergegar rumah hehe..kadang tu terpaksalah dengar ckp dia..kalau tak tak boleh pergi kerja kita..


iols>>akak penah gak jumpa cikgu dia..diaorg kata ok je kat sek..tah lah...kita duk ajar anak org..anak sendiiri..tak terlayan huhu

suri solehah said...

kella>>hehe..pandai balik sendiri tu..tapi akak nampak cikgu dia cam ok je...tak tahulah..kena cari air penawar mcm kawan2 kita cadangkan tu..


sari>>emmmp...terima kasih sari..nak kena praktikkan tu.


mayana>>terima kasih yana..akak nak kena cuba gak tu..mmg badan dia macam budak darajah 3-4 dah.

suri solehah said...

kak zakie>>huhu..tulah kak..tak tahulah suri...dulu suri tak hantar sbb susah duk berjauhan ngan suami..skrg baru nak knal sek..


qema>>akak rasa camtulah...sbb ramai kawan2 cadang suh cari air penawar huhu..akak tak tahu apa masalh dia


kak ina>>huhu..betul kak dah habis cara..kalau suri tanya tak mau pulak dia bercerita..tu yg buat suri tension tu..insya allah suri nk cuba air penawar plk lah..tq kak

suri solehah said...

cik pah>>tak tahulah cik pah..sbb akak tengok cikgu dia cam baik je..siap tel pujuk dia lagi..munkin masalh ngan kawan2 ke atau mmg dia tak suka belajar huhu


sarah>>hehe bab silambam yg tak tahan tu..makin di marah..makin kuat tangis dia.tu yg tak tahu nk buat camne..kalau pujuk..dia asyik duk mintak izin je tak mo pegi


amsyar>>huhu bagus nya amsyar..bakpolah along jd gitu..dia rajin gak kata along tak suka asyik duk belajar ba,ca.da..huhu


amy>>tak tahu lah amy..akak ada jugak syak..dia takleh nak kawan ngan budak2 sebaya dia..munkin sbb kat umah duk kawan ngan budak2 dah besar..tahlah.


kak pia>>huhu..tak makan dah kak mainan..tu lah nak kena cari air jampilah..tq kak pia..


sal>>tu lah kak..insya allah nak kena buat..terima kasih kak

Mutiara Bernilai said...

salam kak suri..

hm,mungkin ade yg dia tak berkenan kot..
budak2 mmg xpandai mnipu, so dia buat prangai mcm tu la nak tunjukkan perasaan mereka..

byk2 doa plembut ati..insyyAllah,smoga dpermudahkn urusan akak dn semua..

Ati Masrif said...

salam suri,

suri dah tanya dia ke ...
sebab2 dia tak mau gi sekolah ke

mana tau ada kawan buli ke..
ambil bekal dia ke ..

kadang2 benda2 kecil macam gitu
buat mood dia hilang nk gi sekolah

Kak Rosaliza said...

suri agaknya ada guru yg dia tak suka kut. atau dia mmg tak minat ngan skolah n situasi cam boring je

~ yus ~ said...

kalau yus pun rasanya mati akal ni. Tak pernah lagi yus hadapi masalah serupa. Semua anak2 yus setakat ini suka pergi sekolah...alhamdulillah.

Tapi mungkin boleh ikut cara kakcik tu suri. Kena cekalkan hati dan keringkan hati. Dia saka nak tarik perhatian suri tu, bagi nangis dari rumah, nanti kita lembut hati turutkan saja.

Along main game di mana tu suri? Bukan main khusyuk dia. Yus tak pernah ajar atau beri anak2 yus main game di shopping complex atau tempat game mcm tu. Biasa mmg guna pc je, online game yang free tu. Tak pernah beli cd game, atau ps1 ke ps2 ke, semua yus tak pernah ajar.

Mereka belajar dari jiran sebelah menyebelah je. Ada gak sibuk mintak, tapi kami buat dunno je. Lama2 takde minta apa pun.

Memang kena tegas kan suri dalam bab2 ni. Yang selalu SRD dan yus belikan ialah buku2 latih tubi dan aktiviti. Yang ni memang dari mereka semua 4 tahun yus dah belikan. Mula dari Aqil sampai Abid sekarang. Tu yang semua suka je pergi sekolah kot. Apa pun doa dari suri dan suami tu yang penting kan. InsyaAllah anak2 lembut hati. Yus dan suami pun masih banyak perlu belajar perkara ni. Memang selalu bincang dengan suami cara terbaik nak tegur anak2, but still yus ni selalu kurang sabar....anak2 kadang2 memberontak juga. Kuat betul cabaran nak membesarkan anak sekarang kan...