Assalamualaikum..dan selamat datang

Sunday, April 3, 2011

marah..

Assalamualaikum...sahabat yang dirahmati..
terimakasih yang sentiasa sudi datang ke tempat saya ni..seminggu dua ni tak tahu kenapa,,,kesihatan kurang mengizinkan untuk duduk depan lappy lama2..walau rinduuuu pada kawan2 tapi terpaksa dipendamkan....




Daripada abu hurairah r.a,bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud; "bukanlah yang gagah perkasa itu seorang yang mampu merebahkan orang lain,tapi sebenarnya orang yang gagah perkasa itu ialah orang yang mampu mengawal dirinya ketika marah."


Hadis ni suami bacakan kepada saya ketika saya betul2 dalam keadaan marah hari tu...bukan tapenah marah huhu,,tp hari tu saya marah saat ada orang ramai..burukkan sifat marah ni..boleh mendatangkan malu sebenarnya..tu sebab nabi s.a.w mengibaratkan dgan org yang gagah itu org yang mampu mengawal marah..

ceritanya:khamis malam jumaat lepas saya telah membawa dua orang anak ke klinik kesihatan dipekan tempat tinggal saya ni(bukak sampai jam 9mlm)...sorang demam..on of dah seminggu dan yg sorang lagi si solehah tu tak tahulah kenapa asyik sem**lit je..kesian dia...tapinya bila sampai kat kelinik tersebut..dahlah menunggu untuk didaftarkan agak lama..apa lagi menunggu giliran..bila dah dapat turn..masuk jumpa doktor...alahai...doktor sekadar menghabiskan shif sahaja rasanya..dahlah bercakap ala tak fasih bahasa melayu..dah tu pulak..macam salahkan kita,,mcm saja-saja nak bawa anak ke klinik..dia bagi alasan biasalah budak2 demam on off tu n sama lah dengan solehah tu,,,katanya biasalah...kata nya u cuba bagi lebih fiber kat anak..u tahu tak apa tu fiber? huhu....maklumlah kita sekolah atap je...dengan tidak menyentuh sedikit pun dua2 anak saya..apa lagi saya mmg rasa bengang sangat....saya mintak maaf dengan dia sbb terbawa anak saya ke klinik...then saya keluar tanpa mengucapkan terima kasih..kat luar sementara menunggu nak ambil ubat..saya tak habis2 membebel..tu yang suami menegur tu,,,,huhu..rupanya mengikut cerita pkerja kat kaunter ubat yang terdengarbebelan saya menyatakan yg doktor tersebut mmg begitu gayanya....grrrrr...

pernah tak kawan2 terkena gitu?... ,,....rasanya doktor tu sorang je yang perangai camtu...

33 comments:

kak Erna said...

assalam suri..semoga anak suri dah baik.
memang kadang2 ada yang macam tu.dan ada masanya..kita akan jadi kurang sabar dan marah bila melibatkan kesihatan anak2 kita.

dyea irdina said...

itu yg jd bila membuat kerja hanya unt gaji bukan bekerja kerana allah..kerana nak selamatkan nyawa orng ramai..banyak sebenarnya dokto cam gini skrng...pepepun sabar la bebanyak k..sesapa dlm keadaan ni pun mesti naik hangin...(pancitkan je tayar keta dokto tu..hahahha)

dyea irdina said...

itu yg jd bila membuat kerja hanya unt gaji bukan bekerja kerana allah..kerana nak selamatkan nyawa orng ramai..banyak sebenarnya dokto cam gini skrng...pepepun sabar la bebanyak k..sesapa dlm keadaan ni pun mesti naik hangin...(pancitkan je tayar keta dokto tu..hahahha)

cek chun said...

hg tak bahan ker doctor tu sket

Citarasa Rinduan said...

selamat malam suri

subhanallah.....kesiannya suri..dah lah anak2 sakit...doktor buat hal pulak

alhamdullilah...ayu tak pernah pi klinik lain..hanya setia pada 1-2 klinik panel sahaja

PS; bukan tak sabar..tapi sangat2 tergugat iman bila kita dalam kesusahan dilayan sebegitu...

Piasara said...

"akak pernah jumpa sekali-2 doktor macam ni,check anak kita pun tak..dia cuma tulis something pastu soh pi ambik ubat..itu jer?alamat tak pergi dah la klinik tu...ohh smga ank2 suri dah ok yer.."

ainnoraini said...

dah sihat anak tu hari ni..
ade la jugak kene...kite pulak yg sakit hatikan...buat kerja tu biar la ikhlas...

nurkass said...

haihhh..
pelik la dgn sikap sesetengah doktor ni..

belajar tinggi2 tapi pemikiran mcm budak tak sekolah..kalau dah rasa tak boleh menolong pesakit, duduk rumah je..byk lg doktor lain yg nak ubati pesakit..

hishhh..geram pula saya dibuatnya sbb pernah terkena..grrr

Kakzakie said...

Kakak rasa mesti itu doktor gantian (pinjam dari luar) kerana Dr. tuan punya klinik bercuti.

Suri kena complaint ke Dr. tuan punya klinik tersebut agar tak ada org lain kena.

Norhafiza said...

ada juga No prnah kene camtu..kita tunggu kemain lama..tiba turn kita tak sampai 5mnt sudah! huhuhu..

Ada Dalina said...

kak, sy kejer kat jab kesihatan..mmg x dinafikan ader Dr. yg cam gitu, tp ader jugak Dr. yg concern sgt2... :)

YATZAKIE said...

kak suri sabar ye..sbb sya penah kne mcmtu gak dlu..tp jenis sya jenis sound depan jer..tp xtaula time tu dia dengar ke tak...hehe

miloais said...

alahai... apa pesen doktor nya tu???
dah lupa gamaknya - their oath masa memula jadik doktor???

iols kan - kalo terkena ngan doktor macam ni... memang iols akan sound direct jer..
nasib lah - dah lah segala nak kena bayar [klinik swasta lah kan] termasuk gak - jumpa doktor yg tak sampai 10 minit - dia charge jugak consultation

so by right - dia kena terangkan apa masalah dan solution dan yg penting kena periksa orang yg sakit tu!

sarah-najwan said...

harap anak suri dah sembuh
biasalah tu..mungkin doc tu da penat sgt2..tapi sepatutnya dia profesionallah kan..

kita dtg utk dptkn nasihat rawatan..xle la dia soal2 kita gtu..dia patut buat keje dia aje..

tukar klinik aje suri..jgn pi klinik tu lagi..

Ina said...

As Salam suri, mmg kureng punya doktor, saya pun penah dapat dr camtu, macam nak seligi je kepala dia..baik tak yah jadi doktor la kalau camtu punya perangai.

AZLINA said...

Assalamualaikum Suri..errr mmg tak beretika la doktor mcm tu, emmm kalau akak mesti sembur balik doktor tu time tu jugak..mmg x sabar akak ni kan!!

suri solehah said...

kak erna>>masih duk on of kak..malam tadi jangkit kak along n solehah pulak demam panas.


deya>>hehe..cadangan yang baik tu..harus akak buat len kali huhu


chun>>huhu..i ni kan jenis boleh sabar selagi boleh mai..huhu..


ayu>.betul tu ayu,,,kadang tu hilang je tahab sabar tu kan..sebenarnya suri baru lagi duk langkawi ni..tanya kawan2 pun jenis yg sepesen je kat sini..munkin tak jumpa lagi tu

suri solehah said...

ain>>dah dekat seminggu masih duk on off je..tu lah ain..agaknya camtu lah kot


kass>>hehe..selalunya misi yg suka marah2kan huhu..tp itulah ada yg baik ada yg kurangkan


kakzakie>>huhu..tu lah rasanya..aceli..kat klinik kerajaan kak..suri tak tahu lagi sgt kat langkawi ni..tu yg pegi gomen punya huhu


no>>kita perlukan diakan tu yg dia buat camtu


ada>>sori ye ada..betul tu..ada yang sangat baik siap nasihat kita macam2..munkin faktor masa kot

suri solehah said...

yat>>hehe teringin gak akak buat gitu yat..tapi malam tu cam baik skit hehe


iols>>huhu..teringin gak nak sound..sbb kadang kita dalam hubungan ngan klien terpaksa sengeh sampai telinga walau kena maki pun huhu


sarah>>munkin lah kot sbb dah malam jadinya dia tak larat dah..huhu..mmg pasni ken tanya kawan mana yag terbaik..anak2 masih duk on of camtu lagi..kemarin kena dah semua bertiga


ina>>hehe..lama tak guna perkataan seligi tu hehe..teringin ga akak ina


kak azlina>>hehe..kadang perlu jugak orang yg cakap beradab ni..bagi sedar diri skit..hehe

Adinda Amy Sensei said...

as salam kak suri....moga dipermudahkan segalanya buat akak....happy selalu oke?

Aanas said...

salam suri,
memang sakit hati kalo jumpa doc macam nih.. akak pernah kena, doc dari negara mana tah.. macam yang kakzakie kata, doctor ganti atau bidan terjun.. apa lagi blacklist la klinik tuh, hehe.. kalo akak, akak takkan pergi dah, melainkan kalo benar2 terpaksa.. kat tempat akak ni ada few klinik yang akak dah blacklist, antaranya sebab macam gini lah..

pasal termarah macam tu, akak pernah gak.. lagi lah dik, satu wad dengar.. memang hangin tahap ultraman masa tuh ngan doc... what to do, kita caya kat dia, dia lak buat kerja macam hampeh kan.. :)

qemaishak said...

kak, saya pernah kena camtu, & terus blacklist klinik tersebut, tak cek & sentuh, main cakap dah la mahal huhu

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Dr panel tempat akak kerja memang selalu cam tu.Bila cakap deman ke apa-apa sakit.dia tak check pun.dia kata biasalah tu. Apa yang doktor kata tu betul, bagi anak suri makan lebih fibre.contoh cam quaker oat atau roti yang penuh serat.Kalau makan makanan yang berfibre, nak buang air besar senang sikit.

wahida said...

saya pernah terkena dgn doktor yg sgt sengal...saya malas nak citer sbb menyakitkan hati jer..tapi saya dan suami terus sound doktor yg mcm malas nak bekerja tu...amek ko..terus doktor tu terdiam...padan muka dia...

gayour said...

doctor doctor please...

si dara said...

x profesional langsung doktor cm ni..kite bako je


p/s : jom dapatkan sampel percuma...tiada caj yang dikenakan

http://kamudia.blogspot.com/

ummu said...

assalamualaikum Suri
situasi Suri ni,kerap juga kak temui.sampai kekadang rasa fed up nak gi hospital. sebab saya ni kiranya sering terpaksa menjadikan hospital 2nd home.no choice,nak gi private,tak mampu sangat.

~ yus ~ said...

salam suri...

yus baca cerita suri ni pun dah rasa marah.

Ada doktor ni memang macam tu kan..

Apa pun kesihatan anak tu yang penting.

Lain kali jangan pegi klinik tu lagi lah suri..huhu

Kak Rosaliza said...

assalam suri..dokter yg keja dengan tak iklas hati mmg gitu la..swasta ke gomen..kalo swasta mesti bukan klinik dia

Umie said...

salam kak suri,

sian akak..so far saya xde penah kena lg ngan doktor2x mcm tu..biasanya diorg terlebih peramah..hehe

Kak Rose said...

Kak rose penah kena doc Myanmar kat hospital tu x fasih english... mintak nurse yg translate... nurse pun sama sweating dia kata sejuk... nasib baik kak rose faham kalau x maunyer salah ubat dia bagi.... pas tu kak rose jadi interpreter pd pesakit yg kena gigit lipan centipede... camner lah dia attend to pesakit2 ni... I wonder!

tu lah langkawi ni, malam je x de dah klinik swasta yg bukak, terpaksa g sepital.... hampeh tul!

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Sabar jelah Aida.

Klinik kat tempat saya ni InsyaAllah doktornya memang baik. Perempuan. Selalu berborak kalau takde patient lain menunggu.

cemomoi said...

doktor asing ke tu? kekadang doktor pon kita import bukan takat tak reti berbahasa nak kerja pon janji masyuk je