Assalamualaikum..dan selamat datang

Saturday, July 14, 2012

D.I.Y- cara tukar sceren laptop Acer mini


minggu lepas laptop mini saya pecah skreen
sebab kena pijak ngan Along...
mulanya bawa kat kedai sebab baru dekat 5 bulan guna
tapi ikut kedai tu waranty takleh guna sebab pecah....
bila tanya untuk baiki katanya rm390..alahai...
kat langkawi ni semuanya mahal...

ni kesan pecah hasil kreativiti Along..grrrr.

untuk tengok harga pasaran sebenar
suami cuba tengok kat Mudah.my..
rupanya paling murah harga skreen tu hanya RM190
ikut kata adik jual kat Mudah tu senang saja nak pasangnya


jadinya suami try google....
rupanya mmg sangat mudah cara pasang sendiri
jadi kalau ada sahabat yang menghadapi masalah yang sama
bolehlah try tengok kat link  sini
siap tunjuk step by step lagi
 mudah ajekan....

suami tengah gigih membuka skreen asal

gigih,,,ala-ala pro gitu.huhu
tu dia skreen asal..yg nampak kesan pecah...dan lappy yang sudah pulih kembali....alhamdulillah...jimat dekat RM200 gitu berbanding kalau hantar kat kedaikan....

17 comments:

Munnafendy said...

wow! salute la boleh tukar sndri...sy haritu hntr kedai je,tp xsmpai 200 pun..awat sana mahal?

NzA said...

wow bestnya....laptop kt rumah akak ni ada yg dh rosak screennya..nk cuba order jugak la..ttp xberani la nk psg sndiri...nnti abis yg lain lak brkecai......

nnti kalau nk tgk pss sk akak SS boleh add kt FB Pss Sk Parit Kasan
Kat situ akak ada buat album PSS Sk akak......

pipoq said...

ni tengah pikir nak tukar skrin hempon yang pecah..nak buat DIY jugak kalo leh..

kakchik@ella said...

terrornya tukar sendiri .. Kalau pandai D.I.Y. mmg beruntung, boleh save cost.

atuk said...

Assalamualaikum Suri

jimat RM200

MulutPayau said...

jumat belanja ya Suri kalau pandai tukar sndiri...

izan mama mia said...

camana blh terpijak lak tuu

mujur ada tg terer pasang sendiri yaa..mmg jimat

jemarisuri said...

cayalah blh bikin sendiri...lg jimatkan...

***lepas ni blh lah bw lagi...hehe

Teacher Basariah said...

hehe..macam2 hal..

Liza Razak said...

nasib baik google..boleh DIY sendiri.kalau tak terbang rm200 macam tu je :)

Zaitun said...

Alhamdulillah...tak banyak sangat modalnya.Itulah kemudahan yang ada sekarang,google....

YATZAKIE said...

mak aih,murah tu...yat kene aritu sampai 450..sedih.. T___T

Kakzakie said...

Kalau rajin dan gigih diikuti pula ada sedikit kemahiran boleh buat sendiri Suri.

Along tak sengajalah tu mestinya dia pun kesal.

~ yus ~ said...

wah! Bagus, tangan tak kayu, boleh buat DIY sendiri, jimat belanja kan suri...:)

che mid said...

Salam.. lama tak singgah sini, rasanya lepas tukar blog kut.. che mid folo semula ya..

Bagus tu boleh buat sendiri, lepas ada masalah lappy, diy je

Suhana Shuib said...

terarnya hubby u..hubby Su??? kedai juga kasi hantar..hihihi..

Kesuma Angsana said...

wah tq info yg baik ni. Seb baik en hubby u tu pun sama cerdik hehe jimat2